Privacywet

Al 229 duizend bewakingscamera's in Nederland

16 december 2019 18:05 Aangepast: 17 december 2019 10:49
Beeld © ANP

In Nederland zijn 228.530 beveiligingscamera's van overheidsinstellingen, bedrijven en particulieren geregistreerd.

De beveiligingscamera's zijn sinds 2016 te registreren bij de politie. Van de 228.530 camera’s is 87,6 procent op de openbare weg gericht, meldt VPNGids.nl.

De registratie van de camera's bij de politie gebeurt in het kader van het project ‘Camera in Beeld’. In geval van grote misdaden kan de politie dan snel nagaan waar in de buurt mogelijk beelden zijn vastgelegd.

Amsterdam heeft de meeste

Beelden van de beveiligingscamera's worden gemiddeld 23 dagen bewaard. Gemiddeld staan er in Nederland per vierkante kilometer zo’n 6 geregistreerde camera’s.

De meeste geregistreerde beveiligingscamera's staan in Amsterdam: 21.816 camera's, goed voor 99 camera's per vierkante kilometer. De gemeentes Haarlemmermeer, Zandvoort en Nijkerk hebben per hoofd van de bevolking de meeste camera's: allemaal ruim boven de 400 per 10.000 inwoners.

Minste in Loppersum

In het Groningse Loppersum staan veruit de minste camera's: 7 per 10.000 inwoners. Drechterland en Kapelle, twee andere gemeenten met weinig camera’s, hebben respectievelijk 22 en 28 camera’s per 10.000 inwoners.

Privacywet

Volgens de privacywet AVG mogen beveiligingscamera's alleen op de openbare weg worden gericht als daar een gegronde reden voor is. Ook moet worden aangegeven dat er wordt gefilmd, en moet de eigenaar de beelden op tijd weer verwijderen. Daar wordt op toegezien door de Autoriteit Persoonsgegevens, maar die instantie klaagde eerder al over een gebrek aan mankracht om de AVG te handhaven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gluren in babykamers: duizenden slimme camera's in Nederland onveilig door lek

Volg Bright op YouTube voor meer gadgetreviews

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van