Ga naar de inhoud
Autonoom OV

Qatar wil bij WK Voetbal zelfrijdend openbaar vervoer hebben

Qatar werkt samen met Volkswagen om in de hoofdstad Doha het openbaar vervoer voor een deel zelfrijdend te maken.

In het najaar van 2022 moeten elektrische voertuigen, waaronder vierpersoonsbusjes maar ook stadsbussen, als onderdeel van het openbaar vervoer in Qatars hoofdstad Doha passagiers autonoom vervoeren.

Het doel van het project is om naast het inzetten van autonome elektrische shuttle- en passagiersbussen een compleet transportsysteem te ontwikkelen voor autonoom rijden. Onderdeel daarvan zijn ook de infrastructuur, het juridische kader en de software om ritten aan te vragen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Uber. De autonome vloot moet bovendien in het huidige openbaar vervoer geïntegreerd worden.

De vloot voertuigen zal bestaan uit 35 autonome, elektrische ID. Buzz-vierpersoonsbusjes van Volkswagen, die passagiers op een semi-vaste route door Doha vervoeren. Voor grotere groepen zullen 10 autonoom rijdende Scania-bussen ingezet worden.

WK Voetbal 2022

De eerste besloten pilots starten komend jaar, gevolgd door de eerste publieke proeven in 2021. Eind 2022, als het WK Voetbal in Qatar plaatsvindt, moet het openbaar vervoer in Doha echt deels autonoom zijn. 

Zelfrijdende
Lees ook
Zelfrijdende auto's Mercedes en Bosch de weg op in VS
Google-zuster:
Lees ook
Google-zuster: 'Hype rond zelfrijdende auto is overtrokken'