Ga naar de inhoud
Elektrische auto's

Google Maps toont nu laadpunten met jouw autostekker

Een laadstation vinden is nog niet zo eenvoudig als het opsporen van een tankstation. Google Maps heeft nu een update gekregen waardoor het vinden van oplaadpunten die geschikt zijn voor jouw elektrische auto makkelijker wordt.

Met onze Renault Zoe onderweg van Groningen naar Arnhem bleek maar weer eens hoe kleine problemen het elektrisch rijden een stuk lastiger kunnen maken. Enkele reis ging het om een afstand van 210 kilometer. Die kun je prima halen met de nieuwe Zoe, zelfs op winterbanden, maar als er toch voor koffie gestopt moet worden, is het praktisch om hem even in de snellader te prikken. Informatie over snelladers was in het navigatiesysteem van de Renault goed verstopt en dus gebruikten we daar de Fastned-app voor. Dat is niet overkomelijk, maar zoek je 's avonds een reguliere laadpaal, dan heb je daar weer een andere methode voor nodig. 

Google Maps heeft nu voor Android een update uitgerold waarin er 'electric vehicle settings' beschikbaar zijn. Verwacht wordt dat deze update ook voor iOS komt. In de nieuwe Maps kun je aangeven welk type laadpalen je prefereert. De app toont dan alleen laadpunten met de juiste stekkers.

Totdat automakers hun navigatie beter aanpassen op het laadnetwerk, zou Google Maps wel eens je beste 'one-stop shop' kunnen zijn voor elektrisch laden en navigeren. De Google Maps-app geeft momenteel in de VS en het Verenigd Koninkrijk ook live info over de status van laadpalen door. Deze functie komt waarschijnlijk later ook naar andere landen.

Meer video's over elektrische auto's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal