Vernederingen

YouTube treedt harder op tegen bedreigingen en haatzaaien

11 december 2019 17:58 Aangepast: 11 december 2019 18:12

YouTube gaat strenger optreden tegen haatzaaien, intimidatie en bedreigingen. Ook als de woorden tegen bekende mensen zijn gericht, zijn ze niet meer toegestaan.

YouTube verbiedt met zijn strengere beleid expliciet om in video's anderen te beledigen op basis van ras, gender of seksuele geaardheid. Ook als die mensen een bekende YouTuber zijn, een bekendheid of een politicus.

"We hebben altijd video's verwijderd die iemand expliciet bedreigen, vertrouwelijke persoonlijke informatie onthullen of mensen aanmoedigen om iemand anders lastig te vallen", stelt YouTube-vicepresident Matt Halprin. "In het vervolg zal ons beleid een stap verder gaan en niet alleen expliciete bedreigingen verbieden, maar ook versluierde of impliciete bedreigingen."

Vier stappen tegen intimidatie

Het verbieden van die verholen intimidatie is één van de vier stappen die YouTube neemt. De tweede stap is het verbieden van intimidatiecampagnes, waarbij beledigingen of vernederingen richting een persoon over meerdere video's worden uitgesmeerd. Per stuk misschien niet kwalijk genoeg, maar YouTube zegt voortaan ook het geheel te boordelen.

Ook worden beledigingen naar minderheden verboden: op basis van ras, gender of seksuele oriëntatie. De laatste stap is al actief: kunstmatige intelligentie beoordeelt reacties onder video's. Kwalijke teksten worden apart gezet, en kunnen door eigenaren van video's al dan niet worden doorgelaten.

Pesten

De stap komt enkele maanden nadat YouTube beloofde pesten in algemene zin aan banden te leggen. Toch bleven toen onder meer video's staan waarin de populaire rechtse YouTuber Steven Crowder de homoseksuele journalist Carlos Maza op zijn geaardheid aanviel.

Na een storm van kritiek beloofde YouTube zijn voorwaarden rond pesten en intimidatie toen te heroverwegen.

"We blijven ons inzetten voor onze openheid als platform en zorgen ervoor dat een levendig debat en een krachtige uitwisseling van ideeën hier blijven gedijen", zegt Halprin. "Maar we tolereren geen pesterijen. We denken dat de stappen bijdragen aan onze missie, door van YouTube een betere plek te maken voor iedereen om een verhaal of mening te delen."

Volg Bright ook op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore