Ga naar de inhoud
Mexico

Eerste huizen in 3D-geprinte woonwijk geplaatst

De eerste 3D-geprinte woonwijk is een feit. In Mexico zijn twee huizen afgedrukt en neergezet door grote 3D-printers.

De 3D-geprinte woonwijk op het platteland in het zuiden van Mexico zat er al even aan te komen: in mei kondigde ontwerper Yves Béhar aan, het initiatief samen met bouwbedrijf ICON en nonprofitorganisatie New Story. Woensdag zijn de eerste gebouwen officieel afgeleverd.

De huizen zijn tegelijkertijd gemaakt met behulp van grote 3D-printers. Ze waren in 24 uur afgedrukt, al nam het project meerdere dagen in beslag. Het team wilde namelijk alleen werken in het daglicht.

Op termijn worden er vijftig huizen in de wijk neergezet, die vooral bedoeld zijn voor mensen met een laag inkomen. Je moet gemiddeld 76,50 dollar (70 euro) per maand verdienen om in aanmerking te komen voor een huisje.

Voor het eerst riolering

De woningen hebben twee slaapkamers, een woonkamer, keuken en een bad. Veel van de gezinnen die hun intrek doen, hadden tot het project helemaal geen riolering in huis liggen, omdat ze in simpele hutten woonden.

De volgende 48 huizen moeten sneller uit de printer worden getrokken, omdat het team langere periodes achter elkaar wil gaan werken. Het project moet in 2020 worden afgerond. In de tussentijd wordt het project ook ingezet als een onderzoek, om te zien hoe 3D-printers bij andere bouwprojecten kunnen helpen.

Experimenten

Op meerdere locaties ter wereld is de afgelopen jaren al geëxperimenteerd met het 3D-printen van huizen. In die gevallen ging het meestal niet om meerdere huizen bedoeld voor permanente bewoning. 

In de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven moeten in de komende jaren in totaal vijf 3D-geprinte woningen verschijnen.

Eerste
Lees ook:
Eerste 3D-geprinte dorp verschijnt deze zomer in Latijns-Amerika