Duizenden dollars

Omgekochte Facebook-medewerker gaf spammer accounts terug

11 december 2019 14:02 Aangepast: 11 december 2019 15:07

Een Facebook-medewerker die de accounts van geschorste gebruikers heractiveerde, is geschorst. Hij werd omgekocht door een reclamebedrijf.

Hij zou duizenden dollars aan de praktijken hebben verdiend, blijkt uit onderzoek van BuzzFeed.

De persoon kreeg geld van het reclamebedrijf Ads Inc. Eerder bleek dat deze instantie maar liefst 50 miljoen dollar had uitgegeven aan misleidende reclame.

Alle accounts van Ads Inc. werden in de afgelopen maanden geschorst. Het bedrijf maakte bezwaar en kwam terecht bij de medewerker in kwestie. Die zei dat de schorsing niet werd teruggedraaid, tenzij hij geld kreeg.

De Facebook-werknemer kreeg 5.000 dollar per maand betaald om de accounts van Ads Inc. te herstellen. Later zakte dat bedrag naar 3.000 dollar per maand.

Misleiding met bekende personen

In de berichten van Ads Inc. werden beroemdheden woorden in de mond gelegd, om slachtoffers te verleiden er op te klikken. Eenmaal aangekomen op de site van de reclamemakers werd een duur abonnement aangesmeerd. 

De praktijken lijken vergelijkbaar met hoe de gezichten van bekende Nederlanders worden misbruikt voor misleidende reclames over bitcoinproducten. Facebook verloor hierover onlangs een rechtszaak die was aangespannen door John de Mol. Het bedrijf gaat tegen dat vonnis in hoger beroep.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook gaat in beroep in bitcoinzaak met John de Mol

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Oud-medewerker klaagt Facebook aan om PTSS door schokkende inhoud

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Op bezoek bij Facebook: deze mensen houden je tijdlijn schoon

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore