Ga naar de inhoud
Cybercrime

Politie verdubbelt teams die cybercrime bestrijden

De politie gaat zijn cybercrimeteams met 145 fulltime medewerkers versterken. Het gaat om een verdubbeling van de capaciteit, zegt plaatsvervangend korpschef Henk van Essen in het AD.

De teams bestrijden digitale criminaliteit zoals hacken, DDOS-aanvallen en gijzelsoftware. Volgens de korpsleiding staan de teams symbool voor een nieuwe werkwijze van de recherche.

Elke regionale politie-eenheid heeft een eigen cybercrimeteam, dat straks zo'n 20 medewerkers zal tellen. De Landelijke Eenheid, waar het Team High Tech Crime onder valt, krijgt er vijftig cybercrime-bestrijders bij.

Data-analisten

Van Essen benadrukt in het interview het belang van data-analisten bij de politie. Maar, benadrukt hij: "Data kan je vriend zijn, want je kunt ongelooflijk veel verbanden leggen, maar het is ook je vijand."

Het vraagt veel tijd om al die data te ordenen, weet Van Essen. Daarvoor zijn veel data-analisten nodig. Mensen die overzicht kunnen aanbrengen in de brei van digitale informatie. "Zonder afbreuk te doen aan het werk van de rechercheur, want die heb je ook nog steeds keihard nodig."

'Er gebeuren mooie dingen'

De voormalige agent in Den Haag zegt in de krant dat de voortdurende stroom van kritiek op de recherche hem enorm dwars zit. "Het is heus niet allemaal hosanna bij ons, maar er gebeuren ook heel mooie dingen", zegt hij.

Data kan daarbij een uitkomst zijn. "Het speelt niet alleen een rol in kleine onderzoeken, maar ook in mega-onderzoeken zoals naar Caloh Wagoh, de van liquidaties verdachte motorbende."

Ruim
Lees ook
Ruim 1,2 miljoen Nederlanders slachtoffer cybercrime

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl