Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

'China zet Faeröer onder druk om zaken te doen met Huawei'

11 december 2019 13:19 Aangepast: 11 december 2019 14:30
De Faeröer eilanden hebben het op één na snelste 4G-netwerk ter wereld. Beeld © ANP

De Chinese overheid lijkt zich meer te mengen in de zaken van Huawei dan het techbedrijf beweert. De Chinese ambassadeur zou namelijk de premier van de Faeröer-eilanden onder druk hebben gezet om zaken te doen met Huawei.

Dat blijkt uit een opname van een gesprek tussen de Faeröerse handelsminister en een topambtenaar. Hierin bespreken ze de dreigementen van de Chinese ambassadeur in Denemarken aan de premier van de Faeröer-eilanden. Het geluidsbestand is in handen van de Deense krant Berlingske.

De Faeröer-eilanden zijn een autonoom onderdeel van het Koninkrijk Denemarken. Ze horen niet bij de Europese Unie en de economie van de eilandengroep is vooral afhankelijk van de visserij. En daarnaast heeft Faeröer één van de snelste 4G-netwerken ter wereld, aangelegd door Huawei.

Twijfels over Huawei

De eilandengroep wil die toppositie graag behouden en vooroplopen bij de aanleg van 5G. Maar omdat andere landen Huawei verdenken van spionage voor de Chinese overheid, twijfelt de Faeröerse regering om die klus wederom aan het Chinese techbedrijf te geven.

Ondanks dat Huawei de goedkoopste kandidaat is om 5G aan te leggen, zijn veel landen huiverig om met het bedrijf in zee te gaan. Ze maken zich zorgen om sabotage en spionage, vanwege de band met moederland China. De AIVD waarschuwt Nederland om 'voorzichtig te zijn' en Amerika wil zelfs dat Huawei uitgesloten wordt van 5G-netwerken van hun Europese en andere bondgenoten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Amerikaanse ban op Huawei waarschijnlijk weer uitgesteld

Zalmexport op het spel

Huawei heeft meermaals ontkend dat het zich voor het karretje laat spannen van de Chinese overheid, inlichtingendiensten of het Chinese leger. Maar het gesprek tussen de Chinese ambassadeur en de minister van de eilandengroep lijken duidelijk te maken dat Huawei en de overheid wel degelijk zeer nauwe banden hebben.

De Chinese ambassadeur belooft een gunstig vrijhandelsverdrag als Faeröer een contract tekent met Huawei. Faeröer exporteert bijvoorbeeld steeds meer zalm naar het Aziatische land. Een handelsverdrag zou heel gunstig zijn voor de economie. Maar als de eilandengroep Huawei de klus niet gunt, dan tekent China ook geen vrijhandelsverdrag, klinkt het.

'Regering bemoeit zich niet met selectieproces'

De Faeröerse premier trekt zich daar niets van aan. Hij liet de ambassadeur weten dat de regering zich niet bemoeit met het selectieproces voor het 5G-netwerk van de telecomprovider.

Het audiofragment was per ongeluk opgenomen door een tv-zender voorafgaand aan een tv-interview. De regering liet de publicatie van het gesprek verbieden door de rechter, omdat de overheid vreest dat deze informatie de relatie met China kan schaden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Kabinet weert Huawei van gevoelige delen 5G-netwerk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore