Wetsvoorstel

Minister wil 6 jaar celstraf op Tikkie-fraude en phishing

11 december 2019 09:12 Aangepast: 11 december 2019 11:43
Beeld © Tikkie

Een nieuw wetsvoorstel moet de straffen voor fraude via betaal-apps en phishing verhogen. Internetcriminelen zouden voor maximaal zes jaar de cel ingaan.

Dat staat in een wetsvoorstel van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dat in handen is van de NOS

De wet bestraft op het moment al fraude met bijvoorbeeld betaalpassen met een celstraf van zes jaar. Bij het wetsvoorstel wordt een vergelijkbare straf opgelegd als wordt gefraudeerd met betaal-apps zoals Tikkie.

Fraude met dergelijke betaal-apps is op het moment al strafbaar. Hiervoor wordt een straf van tussen de één en vier jaar opgelegd. 

Phishing

De voorgestelde wet moet op vergelijkbare wijze optreden tegen phishing. Daarbij wordt mensen bijvoorbeeld wijsgemaakt dat ze op de site van hun bank inloggen, waarna ze in werkelijkheid hun inloggegevens naar een crimineel sturen.

Phishing wordt soms ook gecombineerd met Tikkie-fraude. Een internetcrimineel doet zich voor als partij die geld komt innen, die dat met een link naar een betaal-app wil ontvangen.

Encryptie

Grapperhaus richt zich steeds meer op online criminaliteit. De minister pleitte recent nog voor een achterdeur in beveiligde chat-apps zodat inlichtingendiensten kunnen meelezen. Volgens hem kunnen op die manier kinderpornozaken worden opgelost.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wees er vorige maand op dat Verhoeven hiermee tegen het kabinetsstandpunt ingaat. Hierin zou staan dat het "niet wenselijk is om beperkende maatregelen te nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grapperhaus pleit weer voor achterdeur in encryptie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van