Streaming

Warner Music met investeerder op zoek naar rechten van hits

11 december 2019 10:14 Aangepast: 11 december 2019 10:19

Muziekuitgever Warner Music is samen met private equity-investeringsbedrijf Providence op jacht naar de rechten van hits. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Streamingdiensten als Spotify en Apple Music zorgen ervoor dat rechten van songs steeds meer waard worden en dat trekt investeerders aan die daarvan een graantje willen meepikken.

Providence en Warner hebben al hun eerste successen geboekt. Zo hebben ze de rechten van componisten als Jeff Bhasker, Shane McAnally en Ben Rector al binnen geharkt. Bhasker heeft vijf Grammy’s gewonnen, bijvoorbeeld voor zijn werk met Bruno Mars en Kanye West. McAnally won dit jaar een Grammy voor zijn medewerking aan Space Cowboy van Kacey Musgraves.

De twee bedrijven hebben een fonds opgericht van bijna 600 miljoen euro om een lucratieve muziekcatalogus op te bouwen. Het fonds heeft de naam Tempo Music Investments gekregen. Overigens heeft Providence het leeuwendeel van het bedrag in de kas gestort. Warner zorgt voor de expertise.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Apple Music: geen algoritmes maar ouderwets handwerk

Spotify en Apple Music

De groei van streamingdiensten als Spotify en Apple Music heeft de waarde van muziekauteursrechten verhoogd en dat heeft de interesse gewekt van financiële instellingen, vooral private equity-bedrijven. Dit zorgt ervoor dat de sector op allerlei manieren wordt opgeschud. Zo wisselen veel individuele catalogi van eigenaar en ontstaan er combinaties met kleinere uitgeverijen.

De wereldwijde muziekverkoop is vier jaar achter elkaar gestegen en kwam vorig jaar uit op bijna 17,5 miljard euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore