Nuvia

Apple klaagt ex-topman iPhone-chips aan

10 december 2019 10:26 Aangepast: 10 december 2019 10:28

Apple klaagt ex-werknemer Gerard Williams aan wegens contractbreuk. De oud-baas van de chiptak van Apple startte dit jaar zijn eigen bedrijf dat chips maakt op.

Williams stond bijna tien jaar lang aan het hoofd van de Apple-tak die de ARM-chips voor iPhones, iPads en meer Apple-apparaten ontwikkelt. Onder zijn leiding boekten de chips van Apple een voorsprong in snelheid en efficiëntie op de concurrentie. In februari nam Williams ontslag, om een chipmakerij voor datacenters op te richten.

Apple: 'misbruik van de situatie'

Het bedrijf, Nuvia, werd eind november officieel gepresenteerd. Volgens Apple was Williams tijdens zijn tijd bij Apple echter al bezig met Nuvia. Williams zou geprobeerd hebben om Apple-werknemers naar zijn startup te lokken. Volgens Apple zou Williams bovendien uit zijn op een overname van Apple, voor chips voor toekomstige datacenters van de iPhone-maker.

"In plaats van de technologie waar hij aan werkte voor Apple te gebruiken, overwoog Williams in het geheim hoe hij de gelegenheid zou kunnen benutten om die technologie van Apple te misbruiken", stelt Apple in zijn aanklacht, meldt The Register. "Williams pochte over het starten van een nieuw bedrijf met technologie waar hij bij Apple aan werkte, waarvan hij hij geloofde dat Apple die 'nodig had' en dat hij dacht dat Apple geen andere keuze zou hebben dan die te kopen."

Williams: 'Niks fout gedaan'

Williams verzet zich echter door zich te beroepen op de wet van de staat Californië, waar zowel Apple als Nuvia gevestigd zijn. In die staat is er geen concurrentiebeding. Daarom was het volgen Williams gewoon toegestaan om een nieuw bedrijf te starten en mensen te rekruteren terwijl hij nog voor Apple werkte.

Ook stelt de verdediging van Williams dat Apple bewijs in de zaak onrechtmatig heeft verkregen. Het gaat om chatberichten waarin Williams de startup met een andere Apple-medewerker overlegt. "Apple heeft geen bewijs dat zijn werknemers toestemming hebben gegeven voor de opslag van hun tekstberichten", aldus Williams.

Op 21 januari is er een hoorzitting in de zaak.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore