Ga naar de inhoud
Tech

Facebook gaat in beroep in bitcoinzaak met John de Mol

Beeld © ANP

Facebook gaat in beroep tegen een vonnis van de rechter dat het bedrijf verplicht om geen misleidende bitcoinadvertenties van John de Mol meer toe te staan op de site. Facebook stelt dat het niet anders kan dan bezwaar maken tegen het besluit, omdat het vonnis leidt tot te veel technische en juridische vragen.

Mediatycoon John de Mol had een zaak aangespannen tegen Facebook omdat hij het zat was dat zijn naam en foto steeds werden misbruikt voor de advertenties. Hij wil dat Facebook de advertenties weert. Ook Jort Kelder, Eva Jinek, Humberto Tan en Marco Borsato sloten zich bij De Mol aan.

Misleidende advertenties met BN'ers

Hun namen en foto's worden ook misbruikt in de advertenties. Daarin raden de bekendheden mensen zogenaamd aan om geld te steken in bitcoinproducten.

Facebook kreeg van de rechter de opdracht zulke reclames van het platform halen als De Mol erin voorkomt. Facebook moest ook vertellen wie er achter de advertenties zitten.

Meer
Lees ook:
Meer oplichtingen door frauduleuze bitcoin-advertenties

Opdracht rechter

Facebook zegt nu dat de uitspraak en opdracht van de rechtbank het probleem niet zullen wegnemen. Om te voldoen aan de opdracht van de rechter, een zegt het bedrijf een filter in te moeten stellen op de naam en afbeelding van John de Mol, zodat die geautomatiseerd volledig geblokkeerd worden.

Ook voor verwijzingen naar crypto- en bitcoinproducten zou er zo'n filter moeten komen om aan het vonnis te voldoen, aldus Facebook. Volgens het bedrijf is dat veel te ingewikkeld, omdat die advertenties verwijzen naar pagina's die buiten Facebook bestaan.

Daarnaast vreest Facebook dat ze met zo'n filter ook legitieme uitingen geautomatiseerd zullen blokkeren, zoals berichten van kranten of websites die over deze zaak publiceren en waarbij er juridisch gezien een overtreding ontstaat.

Facebook
Lees ook:
Facebook geeft John de Mol gegevens over bitcoinboeven

Meer duidelijkheid

Met het beroep hoopt Facebook naar eigen zeggen meer duidelijkheid te krijgen en duidelijk te maken dat dit geen goed middel is om dit probleem op te lossen.

Daarnaast stelt het bedrijf dat ze de nepadvertenties al aanpakken. Daarvoor wordt deze maand een meldformulier gelanceerd. Facebook hoopt dat daarmee de detectiemethoden verbeterd worden.

Maar, zegt Facebook, misbruik is niet te voorkomen. Dat komt volgens het bedrijf doordat de mensen achter de misleidende advertenties continu hun tactiek aanpassen.

De Mol: vertrouwen in goede afloop 

John de Mol benadrukt in een statement dat hij volledig in gelijk is gesteld, en dat Facebook maatregelen moet nemen. "Dat Facebook in hoger beroep gaat is tekenend voor de houding van Facebook. Het zou haar sieren als zij zich bij het oordeel van de rechter zou neerleggen", laat de mediatycoon weten in een statement. De Mol zegt ervan uit te gaan dat de rechter Facebook in hoger beroep zal dwingen om misleidende advertenties tegen te gaan.