Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Duurzaamheid

Ford maakt koplampen van koffiekaf van McDonald's

06 december 2019 19:57 Aangepast: 08 december 2019 16:21

Ford gaat in samenwerking met McDonald's van het kaf van koffiebonen een reeks duurzame auto-onderdelen maken.

Steeds meer fabrikanten zijn op zoek naar nieuwe materialen die duurzamer zijn en minder impact hebben op het milieu. Autofabrikant Ford vroeg daarom aan McDonald's om het bedrijf in contact te brengen met zijn koffiebranders. McDonald's brandt namelijk niet zijn eigen bonen en Ford is juist op zoek naar het kaf dat vrij komt bij het brandproces van koffie.

Koffiekaf, oftewel de schilletjes rondom de bonen, vormt voor Ford een goede, duurzame vervanger van het mineraal talk dat de autofabrikant samen met plastic gebruikt om koplampbehuizingen te maken. Koffiekaf is duurzamer omdat het enerzijds lichter is en anderzijds omdat talk niet vernieuwbaar is, terwijl kaf er in overvloed is.

Het op kaf gebaseerde materiaal bleek ook beduidend hittebestendiger te zijn in vergelijking met het huidige materiaal dat Ford gebruikt en het fabricageproces leverde bovendien een 25 procent energiebesparing op. Veel van het huidige koffiekaf gaat verloren. Ford hoopt het materiaal behalve voor koplampen ook in andere onderdelen te verwerken. 

Ford is al een jaar of tien bezig met organische materialen. Sinds 2011 gebruikt het bedrijf op sojabonen gebaseerd kussenschuim. Ford gebruikt ook afval van tarwe, tomaten en andere planten als duurzaam, vernieuwbare materialen. 

Ford dat in zijn lab al enkele jaren experimenteert met koffiekaf stapte naar McDonald's vanwege de schaal van de hamburgerketen. Daarbij komt dat ook McDonald's wil verduurzamen. In de VS is alle koffie die McDonald's serveert al van duurzame oorsprong. De fastfoodketen bereikte dat doel een jaar eerder dan gepland. McDonald's werkt nu ook samen met concurrenten om duurzame koffiebekers te ontwikkelen.

Miniatuurvoorbeeld
Tips

Handig! 5 apps voor een duurzamer leven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore