Ga naar de inhoud
Tegen kabinetsbeleid

Grapperhaus pleit weer voor achterdeur in encryptie

Beeld © ANP

Minister Ferd Grapperhaus heeft opnieuw gepleit voor een 'achterdeur' in de versleuteling van informatie bij techbedrijven. Daardoor zouden opsporingsdiensten in bijvoorbeeld kinderpornozaken berichten kunnen ontsleutelen.

Dat zei de minister van Justitie en Veiligheid tegen nieuwssite Politico, voorafgaand aan een werkbezoek aan de Verenigde Staten.

Grapperhaus zei "het belang" van zogeheten encryptie te begrijpen. "Maar ik denk dat we tot overeenstemming met techbedrijven moeten komen over toegangssleutels als er verdenkingen zijn van ernstige misdrijven." Hij heeft die zorgen met Europese collega’s gedeeld.

'Gesprek op gang brengen'

De minister gaat met zijn uitlatingen in tegen het staande kabinetsbeleid. Vorige maand deed hij vergelijkbare uitspraken tegen Nieuwsuur. Zijn ministerie benadrukte toen dat er geen concrete voorstellen aankomen en dat Grapperhaus slechts wil dat er "een gesprek op gang komt" over de balans tussen privacy en de aanpak van ernstige misdrijven.

Grapperhaus is deze week in Washington op bezoek bij zijn Amerikaanse collega William Barr. In een open brief aan Facebook doet die een oproep om af te zien van verdere versleuteling van berichten die via Facebook worden verstuurd, als er niet een achterdeur voor opsporingsdiensten wordt ingebouwd.

De brief is mede ondertekend door ministers van de Britse en Australische regeringen. Een woordvoerder zegt dat Grapperhaus zijn naam niet onder de brief zet, maar dat hij de "intentie van de oproep" van Barr wel steunt.

'Onacceptabel'

D66-Kamerlid Kees Verhoeven uitte vorige maand zijn zorgen over de uitspraken van de minister. In reactie op Verhoevens vragen herhaalde Grapperhaus toen "het kabinetsstandpunt dat het niet wenselijk is om beperkende maatregelen te nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland".

"Onacceptabel", zegt Verhoeven over de nieuwe uitspraken. "Minister Grapperhaus pleit ineens wéér voor het verzwakken van encryptie. Hij handelt hiermee in strijd met kabinetsbeleid! Dit moet stoppen."

'Interpol
Lees ook
'Interpol wil toegang tot versleutelde chatberichten'
Minister
Lees ook
Minister Grapperhaus wil toegang tot versleutelde chatapps