Ga naar de inhoud
Tech

Musk tegen 'pedo guy': sorry, was niet zo bedoeld

Tesla-baas Elon Musk. Beeld © EPA

De rechtszaak tussen Tesla-baas Elon Musk en de Britse duiker Vernon Unsworth heeft nogal wat opmerkelijke uitspraken opgeleverd. Musk is voor de rechter gesleept omdat hij Unsworth vorig jaar een pedofiel noemde in een tweet.

Musk herhaalde tegen de rechter dat hij dat allemaal echt niet zo had bedoeld. In de gewraakte tweet noemde Musk Unsworth 'pedo guy', maar daarmee zou hij bedoeld hebben dat het 'een griezelige kerel' was, niet per se een pedofiel.

'Niet letterlijk een pedofiel'

De Tesla-topman viel Unsworth  destijds aan omdat de Brit kritiek had geuit op het plan van Musk om een mini-onderzeeër te bouwen en naar Thailand te sturen om een groep jonge voetballertjes te redden. Zij zaten vast in een grot die onderwater was komen te staan.

Musk was nogal geagiteerd, omdat Unsworth had gezegd dat hij zijn mini-sub kon 'steken waar het pijn doet'. "Ik neem aan dat hij mij niet letterlijk wilde sodomiseren met een onderzeeër, net als ik niet letterlijk bedoelde dat hij een pedofiel was", aldus Musk tegen de rechter.

"Het was verkeerd en beledigend en dus beledigde ik hem terug", aldus Musk, die wel nogmaals excuses aanbood.

'Stop met verdediging kinderverkrachter'

Het verweer van Musk dat hij niet letterlijk bedoelde dat Unsworth een pedofiel is, is opmerkelijk, omdat hij in een e-mail aan een Buzzfeed-journalist destijds nog een flink schepje er bovenop deed. Buzzfeed was bezig met een stuk over het voorval. 

"Ik stel voor dat je mensen belt die je kent in Thailand, en uitzoekt wat er echt aan de hand is en stopt met het verdedigen van kinderverkrachters, you fucking asshole", schreef Musk.

In de mail schrijft hij vervolgens dat Unsworth een 'oude, vrijgezelle witte man' is die naar Thailand is vertrokken en op een zeker moment naar de Thaise stad Chiang Rai ging 'voor een kindbruid die 12 jaar oud was op dat moment'.

Schadevergoeding

Unsworth eist een schadevergoeding van Musk van 75.000 dollar (68.000 euro) omdat zijn reputatie besmeurd is. De rechter heeft aangegeven dat daarvoor twee zaken bewezen moeten worden, schrijven verschillende Amerikaanse media die aanwezig zijn bij de zaak.

Ten eerste moet bewezen worden dat een redelijk persoon, gezien de context, daadwerkelijk de tweet zou interpreteren als zijnde een aantijging dat de Brit een pedofiel is. Daarnaast moet Unsworth aantonen dat hij echt schade heeft geleden door de tweet.

Die eventuele schadevergoeding kan Musk trouwens wel lijden. De rechter vroeg de miljardair om zijn vermogen te schatten. Musk zei dat niet precies te weten, maar zijn aandelen in Tesla en SpaceX zouden zo'n 20 miljard dollar waard zijn.

Twitterprobleem

Musks twittergedrag heeft hem trouwens al vaker in de problemen gebracht. In april werden Musk strenge regels opgelegd door de rechter. Hij mag sindsdien niet meer twitteren over koersgevoelige zaken. Dat balletje ging rollen nadat Musk had gesuggereerd Tesla van de beurs te kunnen halen.

Ook pedoguy-gate heeft voor beroering gezorgd onder beleggers, vertelde Musk aan de rechter. Volgens de topman heeft hij bezorgde berichten van aandeelhouders ontvangen. 

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl