Overheidssubsidie

Huawei klaagt telecomwaakhond VS aan om nieuw verkoopverbod

05 december 2019 09:16 Aangepast: 05 december 2019 09:16
Beeld © ANP

Huawei heeft de Amerikaanse telecomwaakhond FCC aangeklaagd omdat die heeft bepaald dat Amerikaanse providers geen overheidssubsidie mogen gebruiken voor de aankoop van Huawei-apparatuur.

De betreffende subsidiepot wordt vooral gebruikt om netwerken in afgelegen Amerikaanse gebieden aan te leggen. In Amerikaanse steden is de mobiele dekking over het algemeen goed, buiten de stad wisselt de dekking sterk door de grootte van de VS. Daarom kunnen providers subsidie gebruiken voor de aanleg van netwerken in die gebieden, maar dus niet met apparatuur van Huawei.

Huawei vraagt de rechtbank om de beslissing van FCC onrechtmatig te verklaren. De waakhond heeft volgens Huawei geen bewijs of logische redenering om het bedrijf een bedreiging voor de Amerikaanse nationale veiligheid te noemen. "Een bedrijf als Huawei verbieden omdat we zijn opgericht in China lost de cyberveiligheidsdreigingen niet op", zegt juridisch hoofd van Huawei Dr. Song Liuping.

Netwerkapparatuur belangrijk voor Huawei

Huawei haalt ongeveer de helft van zijn omzet uit netwerkapparatuur, en de andere helft uit smartphones. Die smartphones zijn in de VS al langer in de ban. Providers beiden ze niet aan, en Huawei mocht dankzij een plaats op de zwarte lijst van de VS niet meer met Amerikaanse bedrijven handelen.

Door dat verbod kan Huawei zijn nieuwe toestellen nog steeds niet met de volledige versie van Android leveren, aangezien dat systeem door het Amerikaanse Google wordt gemaakt.

Huawei is als 's werelds grootste maker van netwerkapparatuur een belangrijke leverancier voor de 5G-infrastructuur. In Nederland is het gebruik van Huawei nog niet nadrukkelijk verboden. Wel heeft KPN al gezegd ook bij 5G weer apparatuur van Huawei te gebruiken, maar niet bij cruciale onderdelen van zijn netwerk. De installatie van die antennes is inmiddels begonnen.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore