Van Daan Roosegaarde

Reclamebord van Roosegaarde zuivert lucht langs de snelweg

05 december 2019 10:54 Aangepast: 06 december 2019 09:46

Stikstof en CO2 zuiveren bij de bron langs de weg en dat laten betalen door reclame. Dit is het nieuwe project van de Nederlandse kunstenaar en uitvinder Daan Roosegaarde.

Waar wordt veel stikstof, kooldioxide en andere luchtvervuiling gemaakt? Op de snelweg. En daar bij de bron is dan ook precies waar Daan Roosegaarde de lucht wil zuiveren. En zoals Roosegaarde steeds doet, gebruikt hij geen subsidie, maar laat hij een marktpartij zijn kunstproject betalen. Zijn nieuwste werk is het smog eating billboard dat de lucht zuivert dankzij marketingbudget.

Het eerste smog etende reclamebord is te vinden in Mexico, naast de Morones Prieto Avenue in Monterrey. Daar zuivert het de uitlaatgassen en levert het schone lucht. Het project is door Roosegaarde gemaakt met de studenten van de plaatselijke UDEM universiteit, waar hij gasthoogleraar is.

Het panoramische project heet officieel Pollu-Mesh en bestaat uit een advertentie die is bewerkt met een chemische coating die vervuilde deeltjes aantrekt, waarna die gezuiverd worden door fotokatalyse. Het 92 vierkante meter tellende doek kan zo tot 5 jaar lang het werk doen van 30 bomen. 

Het luchtzuiverende reclamebord maakt deel uit van een hele reeks smogprojecten van Roosegaarde, waaronder de luchtzuiverende fiets en de smog etende toren.  

In het Groninger Museum is een expositie van Roosegaarde overigens nog tot 12 januari 2020 te zien.

Miniatuurvoorbeeld
expo tot eind dit jaar

Speelgoed van Daan Roosegaarde in Groninger Museum

Miniatuurvoorbeeld
air cleaning bicycle

Trappen voor frisse lucht met deze fiets van Roosegaarde

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van