Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Oprichters Page en Brin weg als topbestuurders bij Alphabet

04 december 2019 09:06
Google-oprichters Larry Page (l) en Sergey Brin (r). Beeld © EPA

Google en Alphabet, het moederbedrijf achter Google, hebben niet langer verschillende topbestuurders. Larry Page en Sergey Brin, die ooit het bedrijf oprichtten, maken bij Alphabet plaats voor Sundar Pichai, die nu nog de topman bij Google is.

De oprichters van Google, Sergey Brin en Larry Page, doen een stap terug als bestuurders bij moederbedrijf Alphabet. Page is de uitvoerend directeur van Alphabet en Brin de voorzitter van het bestuur. Sundar Pichai is sinds 2015 de directeur van Google en hij wordt nu ook de topman bij Alphabet.

"Wij vinden het niet nodig dat er nog twee verschillende directeurs zijn voor Google en Alphabet", aldus de oprichters van Google in een blog.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Apple is verslagen: de nieuwe cashkoning van de wereld is Alphabet

In 21 jaar naar top techindustrie

Google is 21 jaar en daarmee volwassen geworden en het vertrek van Page en Brin zorgt voor nieuw elan, zegt Jim Tehupuring van ProBeleggen. Sinds het najaar van 1998 is Google één van de allergrootste spelers in de wereldwijde techindustrie geworden.

De beurswaarde is een kleine 900 miljard dollar en daarmee is het, na Microsoft en Apple, het derde concern ter wereld op basis van beurswaarde.

51 procent van de aandelen

Page en Brin richtten destijds Google op en later kwam Google te hangen onder Alphabet. Daarmee werd aangegeven dat het concern meer was dan alleen de zoekmachine en advertentieverkoper. Onder Alphabet valt nu, naast Google, ook onder meer Waymo, dat zelfrijdende auto's maakt.

Ondanks hun aftreden blijven Page en Brin bestuurder. Verder zijn ze nog altijd grootaandeelhouder en ze hebben het met 51 procent van het stemrecht nog altijd voor het zeggen binnen Google/Alphabet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore