Geen bewijs

FBI noemt FaceApp een 'spionagedreiging'

03 december 2019 10:46

Foto-app FaceApp is volgens de FBI een 'potentiële spionagedreiging'. Rusland zou de app kunnen misbruiken.

Dat stelt de federale politiedienst in een brief aan senator Chuck Schumer. 

Volgens de FBI is "iedere app ontwikkeld in Rusland, zoals ook FaceApp", een middel dat voor spionage misbruikt kan worden". Er wordt gevreesd dat Rusland druk op de ontwikkelaar uitoefent om via de app bijvoorbeeld persoonsgegevens te bemachtigen.

In de brief staat geen concreet bewijs van dergelijke praktijken met FaceApp. De FBI lijkt vooral te vrezen voor de potentie van de spionage. De federale agenten zeggen dat ze meteen in zullen grijpen als er bewijs is van politieke inmenging in FaceApp. 

Schumer sprak de FBI in juli al aan op de mogelijke dreiging van FaceApp. Volgens de senator moest de politiedienst zo spoedig mogelijk een onderzoek naar de app starten.

De politie in het Nederlandse Schagen mengde zich afgelopen zomer zelfs in het onderwerp. Deze adviseerde Nederlanders om de app zo spoedig mogelijk te verwijderen.

FaceApp ontkent

FaceApp ontkent zelf al langer dat de app onheus gegevens verzamelt. Zo zouden gedownloade foto’s meteen worden verwijderd. De app kwam eerder dit jaar onder vuur te liggen, omdat hij toegang probeert te krijgen tot je volledige fotobibliotheek.

Westerse landen zijn al lange tijd voorzichtig met apps uit Rusland. Antivirusmaker Kaspersky werd beschuldigd van mogelijke druk door de Russen, dat daardoor zelfs een aantal overheidscontracten verloor. Het bedrijf verhuisde in reactie zijn hoofdkantoor naar Zwitserland.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore