Ga naar de inhoud
'Pestbescherming'

TikTok discrimineerde gehandicapte gebruikers

Beeld © AFP

Sociaal netwerk TikTok heeft gehandicapte gebruikers gediscrimineerd, door hun video’s voor anderen te verbergen.

Dat blijkt uit documenten in handen van het Duitse Netzpolitik. TikTok bevestigt dat dit beleid inderdaad is toegepast. 

De gebruikers in kwestie werden gemarkeerd als een 'Risk 4'. Hun video’s werden hierdoor niet internationaal getoond, maar verschenen enkel voor andere gebruikers uit hun eigen land.

Een gehandicapte TikTok-gebruiker kan hierdoor niet de ruim 1,5 miljard TikTok-leden wereldwijd bereiken, maar hooguit bijvoorbeeld de 1 miljoen gebruikers in Nederland. Ook homoseksuele en dikke gebruikers werden uit het zicht van anderen gehouden.

Doelwitten voor pestkoppen

TikTok vreesde dat de gebruikers in kwestie een doelwit waren voor online pestkoppen. Door het bereik van de video’s in te perken, hoopte het bedrijf te voorkomen dat ze in de schijnwerpers stonden.

Het sociale netwerk deed nog meer om kwetsbare gebruikers verborgen te houden. Als beheerders video’s tegenkwamen van potentieel extra gevoelige bezoekers, dan kregen deze de markering 'Auto R'. Deze verdwenen automatisch als ze een bepaald aantal keer bekeken waren.

’Niet de juiste aanpak’

Inmiddels is TikTok gestopt met het afschermen van kwetsbare gebruikers. "Deze aanpak was nooit bedoeld als langetermijnoplossing", stelt een woordvoerder van het bedrijf.

"We realiseren ons inmiddels ook dat dit niet de juiste aanpak was."

Kijk op het Bright YouTube-kanaal voor meer tech-video's.

Volg Bright ook op TikTok.