Gelekte eisenlijst

'Kabinet weert Huawei van gevoelige delen 5G-netwerk'

02 december 2019 21:31 Aangepast: 03 december 2019 06:18
Beeld © Getty Images

Het kabinet zou maatregelen nemen om het Chinese Huawei te weren uit delen van het Nederlandse 5G-netwerk.

Dat vertellen bronnen aan Nieuwsuur. Een lijst met eisen van het kabinet moet providers verbieden om zaken te doen met bedrijven in landen met een 'offensieve cyberstrategie'.

Bij de bouw van 5G-netwerken zou ook niet samengewerkt mogen worden met bedrijven in landen die kunnen dwingen om informatie te overhandigen. 

Hoewel Huawei niet bij naam wordt genoemd, lijkt de eisenlijst naar het bedrijf te verwijzen. China wordt al jaren beschuldigd van spionage. Daarnaast is het Chinese Huawei één van de grootste makers van telecommastapparatuur ter wereld.

Het kan zijn dat Huawei alsnog apparatuur zal leveren voor delen van het Nederlandse 5G-netwerk, maar het kabinet zou verbieden om de hardware in 'kritieke' onderdelen van het netwerk te plaatsen.

Beloofde maatregelen

Het kabinet beloofde een half jaar geleden al dat er maatregelen worden getroffen tegen mogelijke Chinese spionage op het 5G-netwerk. 

Wereldwijd wordt gevreesd dat de Chinese overheid toegang tot 5G-apparatuur zou eisen. Hierdoor zou het land via de telecommasten kunnen afluisteren. Huawei zegt nooit zo’n verzoek in te willigen. Er is ook nog geen bewijs van dergelijke spionage gepresenteerd.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore