Entertainment

Kees van der Spek vindt 'bitcoin-oplichters' in Nigeria

02 december 2019 18:28 Aangepast: 02 december 2019 19:04

Misdaadjournalist Kees van der Spek heeft voor zijn RTL-programma Oplichters aangepakt in Nigeria een van de mannen gevonden achter de nepadvertenties waarin BN'ers bitcoinproducten lijken aan te prijzen. In de uitzending van dinsdagavond laat hij zien hoe de politie van Nigeria de man heeft aangehouden, maakte Van der Spek maandag bekend.

De programmamaker wist via een list online contact te leggen met twee mannen die deel uitmaken van de bende achter de nepadvertenties. Een van hen bevond zich in Siberië, de ander in Benin City in Nigeria. Toen bleek dat de tweede persoon zich langere tijd op één locatie bevond, nam Van der Spek het vliegtuig om de man op te sporen.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

John de Mol wint Facebook-rechtszaak over nepadvertenties

Volgens Van der Spek is het de eerste arrestatie in deze zaak, die verder reikt dan de Nederlandse slachtoffers. In de VS zijn soortgelijke nepadvertenties opgedoken.

John de Mol stapte onlangs naar de rechter om een einde te maken aan de valse advertenties op Facebook met zijn naam en foto. BN'ers als Jort Kelder, Eva Jinek, Humberto Tan en Marco Borsato schaarden zich achter de Talpa-oprichter.

Miniatuurvoorbeeld
lees meer:

De Mol wil uitspraak rechter over bitcoin-oplichting

De rechter oordeelde dat Facebook de nepadvertenties waarin John de Mol bitcoinproducten lijkt aan te prijzen, moet weren. Ook verplichtte de voorzieningenrechter in Amsterdam Facebook om de identiteit van de partijen die achter de misleidende advertenties zitten, te onthullen aan De Mol. Het is niet duidelijk of dit inmiddels is gebeurd. Facebook overwoog na de uitspraak een hoger beroep.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van