Ook voor de bus

Londense metro ondersteunt Apple Pay zonder authenticatie

02 december 2019 14:52 Aangepast: 02 december 2019 15:11
Beeld © Apple

Voor het eerst is het in Europa mogelijk om Apple Pay te gebruiken zonder authenticatie van de eigenaar. Dit geldt voorlopig alleen in het openbaar vervoer in Londen.

Normaal gesproken werkt Apple Pay alleen als de houder van de iPhone of Apple Watch bewijst dat hij ook de eigenaar is, met behulp van de Face ID-gezichtsherkenning, Touch ID-vingerafdrukscan, of het invoeren van een pincode. Uitzondering op deze regel is 'Express Mode for Apple Pay', bedoeld om snel in te checken in het openbaar vervoer.

Bij het doen van deze kleine betaling vindt er geen authenticatie plaats. Dit bevordert de snelheid, maar wil dus ook zeggen dat een verloren iPhone of Apple Watch hiervoor misbruikt kan worden.

Apple heeft nu aangekondigd dat Express Mode voor het eerst naar Europa komt. Gebruikers van voertuigen van Transport for London (TfL) kunnen voortaan hun Apple-apparaat tegen de lezer houden zonder te bewijzen dat ze de eigenaar zijn. TfL heeft voornamelijk metro's en bussen, maar ook enkele treinen.

Het is de eerste plek in Europa waar dit kan. In de Verenigde Staten is dit al mogelijk in New York en Portland, in China in Beijing en Shanghai en in Japan door het hele land heen, schrijft Apple.

Nederland

In Nederland lijkt de intrede van Apple Pay Express Mode nog ver weg: de ov-chipkaart werkt wel met een vergelijkbare NFC-chip, maar deze is niet opengesteld voor ontwikkelaars.

Meerdere experimenten voor inchecken met Android-smartphones mislukten, maar de overheid wil toch in 2023 af van de OV-chipkaart.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore