Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Donkere wolken

Maker zonneauto Sion stelt productie uit en wil 50 miljoen euro ophalen

02 december 2019 14:26

Sono Motors, de Duitse makers van de zonneauto Sion, wil voor het einde van het jaar via crowdfunding 50 miljoen euro ophalen. De oprichters van de startup willen niet verder met de huidige investeerders.

Het ambitieuze autoproject Sion heeft flinke averij opgelopen. De oprichters zijn in alle haast op zoek naar een investering van 50 miljoen euro via crowdfunding, aangezien ze niet door willen met de huidige investeerders. Volgens het bedrijf achter Sion, Sono Motors, bleek tijdens gesprekken met potentiële partners dat de 'langetermijnvisie niet werd gedeeld'.

Om dit bedrag op te halen vraagt het bedrijf nu aan de 10.000 klanten die voor 200 euro een reservering hebben gedaan, om het volledige aankoopbedrag van 25.500 euro te betalen. Ook zijn investeringen vanaf 25.000 euro in ruil voor aandelen welkom.

De teller van de crowdfundactie staat nu op 2,8 miljoen euro en de termijn loopt af op 30 december. Het is niet duidelijk wat er met het bedrijf gebeurt als het streefbedrag niet wordt gehaald.

Productie nog niet gestart

Sion is bekleed met zonnepanelen die samen op een zonnige dag voor 30 kilometer bereik zorgen. Het idee is dat de auto ook automatisch met een deelplatform geleverd wordt, waardoor de eigenaar de kosten snel zou terugverdienen.

Er is op dit moment alleen nog een rijdend prototype van de Sion, de productie is nog niet begonnen. Vorig jaar zei het bedrijf te verwachten eind 2019 de eerste zonneauto's te leveren, maar inmiddels wordt de start van de productie pas verwacht in 2021.

Lightyear

In 2021 hoopt de Nederlandse startup Lightyear ook zijn eerste auto met zonnepanelen, de Lightyear One, op de markt te brengen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nederlanders komen met kleine stadsauto op zonne-energie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore