Elektrische auto's

'Een tiende van alle nieuwe auto's in 2020 elektrisch'

02 december 2019 13:45 Aangepast: 02 december 2019 14:41
Beeld © Bright

Ruim een tiende van alle nieuwe auto's die volgend jaar de showroom uitrijden is een elektrisch model. Die voorspelling doen de brancheverenigingen RAI Vereniging, RDC en BOVAG.

Het gaat dan om ruim 42.500 elektrische auto's. De organisaties verwachten dat volgend jaar in totaal 425.000 nieuwe auto's op kenteken zullen worden gezet.

Dit jaar verwachtingen overtroffen

Daarmee nemen de verkopen iets af ten opzichte van dit jaar, waar al met al rekening wordt gehouden met 430.000 registraties. Wel worden dit jaar meer elektrische auto's verkocht dan verwacht.

"We hadden voor dit jaar een voorspelling van circa 28.000, daar zitten we ver overheen", zegt Floris Liebrand, woordvoerder van de RAI Vereniging. Na elf maanden zijn er bijna 39.000 elektrische auto's verkocht, goed voor een marktaandeel van bijna 10 procent. 

Of deze trend volgend jaar zoals verwacht wordt doorgezet, is wel enigszins onzeker doordat de bijtelling van 4 naar 8 procent gaat. "Maar ook met 8 procent bijtelling is een elektrische auto nog steeds relatief aantrekkelijk voor zakelijke rijders", zegt Liebrand.  

Tesla Model 3 populairst

De maand november was opnieuw een goede maand voor bijvoorbeeld Tesla. De Tesla Model 3 bleek het meest geregistreerde model met ruim 10 procent van de markt. Als merk moest Tesla het de afgelopen maand qua populariteit nog wel afleggen tegen Volkswagen.

In november werden 39.514 nieuwe auto's geregistreerd. Dat betekende een stijging van 14,2 procent ten opzichte van november 2018. Volgens de brancheorganisaties was in november vorig jaar sprake van een dip in de verkopen in de nasleep van eerder ingevoerde strengere emissietesten. Daardoor is het beeld nu ietwat vertekend.

Lees meer updates over elektrische auto's

Volg Bright op YouTube voor meer reviews van elektrische auto's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van