Dataverhuizing

Facebook laat je binnenkort foto's verhuizen naar Google

02 december 2019 11:57 Aangepast: 02 december 2019 11:59
Beeld © ANP

Facebook gaat het makkelijker maken om al je foto's te exporteren naar een andere fotodienst.

Daarmee wil het sociale netwerk het simpeler maken om je gegevens mee te nemen naar een andere site. Op het moment werkt het hulpmiddel alleen met Google Foto's. Met een druk op de knop worden alle foto's en video's bij Facebook naar Google gestuurd.

De foto-overzetter wordt getest door Facebook. De optie is eerst alleen voor Ierse gebruikers beschikbaar, maar moet in de eerste helft van 2020 wereldwijd worden uitgerold.

Facebook belooft dat je verstuurde gegevens veilig worden verzonden. Alle foto's en video's worden versleuteld. Daarnaast moet je een wachtwoord invoeren voordat het proces wordt gestart.

Privacywet

Met de nieuwe functie lijkt Facebook ook meer te willen voldoen aan de Europese privacywet. Deze legt vast dat internetters hun gegevens makkelijk van de ene dienst naar de ander mee kunnen nemen. Het lijkt daarom ook geen toeval dat de functie eerst in Ierland wordt getest: daar bevindt zich het Europese hoofdkantoor van het sociale netwerk.

Meerdere lidstaten dringen er al langer op aan om deze 'data portability'-clausule in de privacywet effectiever toe te passen. Bij veel sites is het nog lastig om met één druk op de knop je gegevens mee te nemen naar een andere partij.

Alleen foto's en Google

Facebook zet met de nieuwe optie een eerste stap, maar lijkt daarmee nog niet klaar te zijn: de geteste functie werkt alleen met foto's en video's, waardoor al je profielinformatie en geschreven berichten niet makkelijk te verhuizen zijn.

Daarnaast werkt de optie van Facebook alleen met Google Foto's, waardoor je slechts naar één fotosite snel kunt overstappen. Het is afwachten tot meerdere partijen worden ondersteund.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore