Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Feestje op de bodem

'Onderwater speakers helpen bij herstel dood koraalrif'

02 december 2019 18:49

Het afspelen van geluiden van gezonde koraalriffen kan helpen bij het herstel van dode koraalriffen. Door de geluiden worden vissen naar de dode koraalriffen gelokt, zeggen wetenschappers.

Klimaatveranderingen zijn desastreus voor het Groot Barrièrerif in Australië, 's werelds grootste koraalrif. Een groot deel van het koraalrif is al afgestorven. Maar wetenschappers hebben nu hun hoop gevestigd op een nieuwe methode om het koraalrif te redden.

Ze deden een experiment met luidsprekers verspreid over stukken dood koraalrif, die geluiden lieten horen van een gezond koraalrif in de hoop zo jonge vissen te lokken. De resultaten zijn veelbelovend. Het blijkt mogelijk om zo jonge vissen te lokken naar een dood koraalrif. 

Een gezond koraalrif wemelt van leven, zoals vissen die bepaalde geluiden maken. De vissen zijn essentieel doordat ze het rif schoonmaken en dode stukken rif verwijderen, zodat nieuwe groei een kans kan krijgen. Vissen zouden op jonge leeftijd naar koraalriffen trekken. De wetenschappers vermoeden dat zintuiglijke signalen mede bepalen welk rif ze hun thuis maken.

Vissen lokken met geluiden

Voor het onderzoek werden verschillende dode riffen uitgerust met een reeks waterdichte luidsprekers, terwijl er ter controle ook riffen waren met dummy luidsprekers en riffen waar helemaal geen luidsprekers waren.

De riffen met werkende luidsprekers trokken twee keer zoveel vissen als de riffen zonder geluid. Bovendien bleven de vissen op het rif en werden er rondom de riffen met het nagebootste gezonde geluid 50 procent meer soorten geconstateerd.

De wetenschappers waarschuwen dat alleen het lokken van vissen niet genoeg is om de dode koraalriffen te herstellen. De methode kan wel onderdeel uitmaken van een pakket maatregelen voor herstel en conservatie van deze kwetsbare ecosystemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Wetenschap biedt hoop voor bedreigde koraalriffen

Getest: slimme zwembril

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore