Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Ni leuk

Gezichtsscan verplicht in China bij nieuw telefoonabonnement

02 december 2019 10:16
Beeld © ANP

China verplicht elke inwoner voortaan bij de aanschaf of verlenging van een telefoonabonnement zijn of haar gezicht te scannen.

De regel werd in september aangekondigd en is afgelopen zondag van kracht geworden, schrijft de BBC. Volgens de Chinese overheid is dit nodig om 'de rechten en belangen van burgers in cyberspace te beschermen'.

Het was in China al verplicht om een scan van een id-kaart achter te laten. Dit is in veel landen het geval. In Nederland is het nog wel mogelijk om een prepaidkaart te kopen zonder identificatieplicht. Met de nieuwe gezichtsscan wil de Chinese overheid een extra controle inbouwen om te zien of de persoon op de foto op de id-kaart wel dezelfde is als de persoon die het abonnement bestelt.

Ook is het via deze stap mogelijk om het internetverkeer van een bepaalde telefoon met grotere zekerheid te koppelen aan een individu. 

Big Brother

Het is een nieuwe stap in de verstrekkende controle van de Chinese overheid op het gecensureerde internet. Zo is het sinds 2017 niet mogelijk om online te reageren zonder dat het betreffende platform je identiteit kan verifiëren.

Ook heeft het land vergevorderde gezichtsscansoftware en werkt het aan een puntensysteem waarbij alle inwoners een score krijgen op basis van hoe goed ze zich gedragen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore