NL in de wacht

Google-loze Huawei-telefoon verschijnt in eerste Europese landen

02 december 2019 09:43 Aangepast: 02 december 2019 09:44
Beeld © Bright.nl

De nieuwe Huawei Mate 30 Pro-smartphone verschijnt in Spanje en Zwitserland. De telefoon beschikt niet over de Google-diensten en -apps.

Na de presentatie van de Mate 30 Pro in september, waarbij Huawei geen duidelijkheid gaf over de toekomst in Europa nu Amerikaanse sancties voorkomen dat het een volwaardige Android-versie kan aanbieden, lijkt het Chinese bedrijf door te pakken met de Google-loze toekomst.

Huawei brengt de Mate 30 Pro komende week op de markt in Spanje en Zwitserland, voor ongeveer duizend euro. De telefoon heeft de opensource-versie van Android, zonder alle Google-apps zoals Maps, Drive, Chrome en YouTube, en zonder de Google Play Store. In plaats daarvan biedt Huawei een alternatieve appwinkel: de Huawei AppGallery.

Er zijn voorbeelden op YouTube verschenen waarin te zien is hoe via een omweg toch de Google-diensten op de Mate 30 kunnen worden gezet. Ook zijn de diensten nog wel steeds bereikbaar via de browser. Facebook-apps zoals Instagram, WhatsApp en natuurlijk Facebook, waren op het moment van de presentatie niet beschikbaar in de app, maar zouden volgens een Huawei-werknemer wel in de maak zijn.

Nederland

Vooralsnog is het niet bekend of en wanneer de Huawei Mate 30 in Nederland de markt op komt. Het is ook niet bekend of Huawei naast de Mate 30 Pro ook de 'normale' Mate 30 en de Mate 30 Lite op de markt wil brengen. In september zei een woordvoerder van Huawei Nederland nog dat de telefoon 'later dit jaar' in Nederland te koop zou zijn. Het bedrijf kon nog niet zeggen of dit nog gaat gebeuren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore