Waar is de lege stoel?

NS wil wifi-tracking gebruiken voor sneller vinden zitplekken

02 december 2019 08:40 Aangepast: 02 december 2019 08:57
Beeld © Anne Verstappen

Om het voor reizigers makkelijker te maken een zitplaats te vinden in de trein, wil de NS wifi-tracking inzetten.

"Wij realiseren ons dat het een beladen ­onderwerp is als het gaat om privacy", zegt directeur privacy Udo Oelen in Trouw. Maar hij denkt dat gegevensverwerking rechtmatig is als het spoorbedrijf zich aan bepaalde spelregels houdt.

Groepen in kaart brengen

Via wifi-tracking ontvangt een bedrijf locatiegegevens van een mobiele telefoon of tablet wanneer wifi aanstaat. Gemeenten, maar ook vervoersbedrijven, kunnen het systeem inzetten om verkeersstromen van grote groepen mensen in kaart te brengen en mensen te tellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

NS volgt je met wifi-trackers op stations

"In de meest moderne trein zou in elke stoel een sensor zitten, waardoor je per stoel kunt zien waar er plek is. Maar de huidige treinen van de NS hebben die sensoren niet", aldus Oelen in de krant. "We willen waarborgen dat het mac-adres van de telefoon wel geteld wordt door de sensor, maar dat dit mac-adres niet echt wordt geregistreerd. We willen niemand volgen, maar alleen weten hoe druk het uiteindelijk wordt in zo’n trein."

"Voor ons is het van belang deze informatie te ontsluiten zodat mensen zich beter over de trein verdelen en de kans op een zitplaats groter wordt", zegt de NS-directeur. "Ook voor de veiligheid is het beter als massa’s mensen zich over de trein verspreiden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Partijen willen miljoen euro om wifi in trein stukken sneller te maken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van