Nepnieuws

Facebook zwicht voor nepnieuwswet in Singapore

01 december 2019 16:41 Aangepast: 01 december 2019 16:45

Facebook is gezwicht voor een nieuwe wet in Singapore, waarbij de overheid bepaalt welke berichten nepnieuws bevatten.

Het bedrijf plaatste voor het eerst een markering bij een bericht geplaatst door nieuwssite States Time Review (STR). "De wet verplicht Facebook om te melden dat dit bericht volgens de overheid in Singapore foutieve informatie bevat", luidt een getoonde boodschap volgens de BBC.

Hoewel de melding bij het bericht is geplaatst, heeft Facebook het nieuwsartikel niet offline gehaald. De tekst is ook nog steeds in onbewerkte vorm op het sociale netwerk te vinden.

Schunnige beschuldigingen

Volgens Singapore bevat het nieuwsbericht "schunnige beschuldigingen". STR schreef dat een vermeende klokkenluider was gearresteerd, nadat hij melding deed van gemanipuleerde verkiezingsresultaten. 

Daar klopt niks van, aldus de overheid. Van verkiezingsmanipulatie zou geen sprake zijn en er was ook niemand gearresteerd. De lokale autoriteiten vroegen de Australische beheerder van STR om het bericht offline te halen, wat hij weigerde.

Nieuwe wet

Vervolgens werd een beroep gedaan op Facebook. Het techbedrijf heeft zijn Aziatische kantoor in Singapore staan. Een nieuwe wet verplicht techbedrijven om melding te doen van nepnieuws, als de overheid daar om vraagt.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore