Elektrische auto's

BMW bouwt elektrische Mini in Chinese megafabriek

30 november 2019 09:38 Aangepast: 29 januari 2020 21:02
Beeld © AFP

Autofabrikant BMW heeft een deal van 650 miljoen euro getekend met zijn Chinese partner Great Wall Motor. Samen zetten zij een nieuwe fabriek op in China voor het bouwen van volledig elektrische Mini's.

Uiteindelijk moeten er jaarlijks zo'n 160.000 elektrische auto's van de band rollen, zo maakt het Duitse bedrijf bekend samen met partner Great Wall en Chinese overheidsvertegenwoordigers.

De nieuwe fabriek komt te staan in Zhangjiagang, een miljoenenstad vlakbij Shanghai in de oost-Chinese provincie Jiangsu. Dat moet lokaal ongeveer drieduizend banen opleveren. De bouw zal naar verwachting zijn afgerond in 2022.

Kleinere accu

Afgelopen zomer onthulde BMW zijn volledig elektrische Mini Cooper, die vanaf maart 2020 wordt geleverd. Het ging om een volledig elektrisch model met een accu van 33 kWu, wat kleiner dan de norm in dit segment.

De actieradius van de Mini Electric is in de praktijk naar verwachting zo'n 200 kilometer. De auto moet een slordige 35.000 euro gaan kosten.

De samenwerking tussen BMW en Great Wall Motor werd bekend in de zomer van 2018. Het gaat om een fifty-fifty joint venture die werk getekend onder toeziend oog van bondskanselier Angela Merkel en de Chinese premier Li Keqiang.

Born

De eerste elektrische Mini's rollen overigens van de band in Engeland. Ook bij VDL Nedcar in het Limburgse Born worden sinds 2014 Mini's gemaakt, maar daar gaat het niet om de nieuwe elektrische variant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Dit is de nieuwe elektrische Mini

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van