Boete

Singapore eist dat Facebook bericht van Australiër aanpast

29 november 2019 17:23 Aangepast: 29 november 2019 17:24

De regering van Singapore vindt dat Facebook op last van een hoge boete een bericht van een Australische gebruiker moet aanpassen.

Het is voor het eerst dat Singapore een nieuwe wet tegen nepnieuws buiten zijn eigen grenzen probeert te handhaven, meldt de Financial Times. Ook is het de eerste keer dat Singapore een online platform direct opdraagt om te voldoen aan die nieuwe wet, de Protection from Online Falsehoods and Manipulation Act die in mei is ingevoerd.

Het gaat om een bericht op Facebook waarin staat dat minister K Shanmugam van Binnenlandse Zaken van Singapore had gevraagd om de arrestatie van een beoogd kandidaat van de People's Action Party, een politieke partij in Singapore. De kandidaat zou haar christelijke banden niet hebben opgegeven.

Hoge boete

De regering van Singapore noemt het bericht "onjuist en ongefundeerd". De plaatser, journalist Alex Tan van de krant States Times Review, weigert echter mee te werken. Hij stelt dat hij als Australisch staatsburger die in Australië woont niet aan de Singaporese wet hoeft te voldoen.

Als Facebook de correctie niet doorvoert, staat daar een boete tot 500.000 Singapore dollar op, 331.624 euro. Facebook wilde vrijdag niet op de klacht van Singapore reageren. Journalist Tan zegt dat hij "elke onrechtvaardige wet zal tarten en weerstaan."

Eerder deze week voldeed een burger uit Singapore wel aan een verzoek tot correctie van een bericht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook biedt gebruikers weer geld in ruil voor data

Volg Bright op Facebook voor meer tech-nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore