Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Drones

Deze drone heeft straalmotoren

17 december 2019 16:24

De AB5 JetQuad is een nieuw type luchtvaartuig. Het is een combinatie van een quadcopter-drone die verticaal opstijgt en landt (VTOL) en een vliegtuig dat horizontaal vliegt.

De AB5 is uitgerust met vier microturbine dieselstraalmotoren die gezamenlijk maximaal zo'n 200 pk leveren. De AB5 dankt zijn VTOL-eigenschappen aan stuwstraalbesturing, in de zogeheten H-configuratie. Het richten van de straalmotoren bestuurt de AB5 en stuwt hem tegelijkertijd voort. 

Dat maakt de AB5 uniek, want in de verticale stand van de straalmotoren stijgt of landt de AB5 niet alleen geheel autonoom verticaal, maar kan hij net als een quadcopter-drone met propellers ook op zijn plaats blijven zweven. Zodra de AB5 de motoren richting de horizontale stand zet, zal de AB5 horizontaal vliegen. De AB5 heeft veel weg van de Harrier Jump Jet, een Britse straaljager ontwikkelt in de jaren 60, die ook verticaal kon starten en landen dankzij roterende straalmotoren.

483 km/u 

Het productiemodel van de AB5 zal een topsnelheid hebben van 483 kilometer per uur. Het toestel zal op één gevulde brandstoftank van 19 liter 30 minuten kunnen zweven of 15 minuten horizontaal kunnen vliegen.

De AB5, die zonder brandstof 23 kilogram weegt, kan een lading vervoeren van 18 kilogram. Die lading kan direct aan de drone bevestigd worden of aan een kabel hangen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Brandweer gaat vaker drones inzetten: 'Verschil leven en dood'

In 2021

Volgens FusionFlight, dat al enkele jaren aan de ontwikkeling van de AB5 JetQuad werkt, zou het luchtvaartuig in 2021 al op de markt kunnen komen. De prijs zal afhankelijk van de uitvoering ergens tussen de 180.000 en 225.000 euro liggen.

Het bedrijf zegt dat de diesel aangedreven AB5 in vergelijking met elektrisch aangedreven propeller-luchtvaartuigen aanzienlijk meer vermogen levert en met veel hogere snelheid kan vliegen. Een ander groot voordeel is dat tanken minutenwerk is in vergelijking met het vaak urenlange opladen van een accu's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore