Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
KNVB en overheid

Plan tegen racisme in voetbal: slimme camera's, een app en een campagne

28 november 2019 18:14 Aangepast: 28 november 2019 18:50
Mendes Moreira werd gesteund door medespelers tijdens de wedstrijd zondag. Beeld © ANP

De Nederlandse overheid en de KNVB zullen eind januari een gezamenlijke aanpak tegen racisme presenteren. Daarin zullen meerdere maatregelen aangekondigd worden tegen racisme en discriminatie in de stadions.

Dat vertelde minister Bruno Bruins in het gebouw van de KNVB in Zeist. Ook premier Mark Rutte en minister van justitie Ferd Grapperhaus waren er vanuit het kabinet bij. Ahmad Mendes Moreira, die twee weken geleden racistisch werd bejegend, was ook aanwezig.

Anoniem melden

Bruins lichtte enkele maatregelen nu al toe. Hij wil slimme camera's in de stadions installeren om 'raddraaiers beter op te kunnen sporen'. Ook wil Bruins een app die al in Engeland actief is, implementeren. In die app kun je misstanden anoniem melden.

Een derde actie die Bruins besprak is de campagne, die sowieso al op de agenda stond. Die gaat 'Ons voetbal is voor iedereen' heten. Eerder was het plan om de campagne 'Voetbal is voor iedereen' te noemen. Het woordje ons is toegevoegd om de samenwerking tussen de KNVB en overheid te benadrukken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FC Den Bosch heeft spijt van reactie na racisme: 'Het was een blunder'

De KNVB wil daarnaast langere stadionverboden op gaan leggen. "Om de leeghoofden uit de stadions weg te houden", zei KNVB-voorzitter Eric Gudde.

Moreira

Ahmad Mendes Moreira reageerde op het plan. Hij denkt dat het moment dat hij werd uitgescholden in het stadion van FC Den Bosch wel iets teweeg heeft gebracht. "Ik heb er een goed gevoel bij dat er nu iets aan gedaan kan worden. Natuurlijk is het niet meteen klaar. Maar er is nu wel duidelijkheid, dat was er eerder niet." 

Premier Rutte zegt dat het moment van Mendes Moreira bij Den Bosch 'allesbepalend' was. "We kunnen niet garanderen dat het niet meer voorkomt. Maar hier staan wel mensen die 100 procent gecommitteerd zijn om het te voorkomen."

Wat is er gebeurd? 

Ahmad Mendes Moreira werd tijdens de wedstrijd FC Den Bosch - Excelsior onheus bejegend door supporters van Den Bosch tijdens een wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie. Mendes Moreira vertelde dat hij onder meer was uitgemaakt voor k-neger, k-zwarte en k-katoenplukker. Toch ontkende FC Den Bosch aanvankelijk dat er sprake was van racisme.

Trainer Erik van der Ven van FC Den Bosch heeft spijt van zijn eerdere uitspraken over racistische spreekkoren bij de thuiswedstrijd tegen Excelsior. In een eerste reactie wilde Van der Ven niets over het incident zeggen, behalve dat hij zich achter het statement van de club schaarde. Later liet hij weten dat hij 'absoluut tegen racisme is'.

Van der Ven wilde in eerste instantie niet inhoudelijk reageren, maar liet later telefonisch aan FOX Sports weten dat Mendes Moreira op zijn steun kan rekenen. "De emoties van Mendes Moreira vind ik absoluut erg om te zien en raken mij ook."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore