Tech

Burgers maken vaker samen stroom, nu voor kwart miljoen huishoudens

29 november 2019 08:58 Aangepast: 29 november 2019 09:06

Lokale energiecoöperaties leveren inmiddels stroom voor een kwart miljoen huishoudens. Het aantal initiatieven waarbij burgers samenwerken om duurzame stroom op te wekken, groeit als kool.

85.000 Nederlanders zijn inmiddels betrokken bij zo'n initiatief. De productie van duurzame energie door burgercollectieven is dit jaar met 70 procent toegenomen. 

Door heel Nederland zijn er inmiddels 582 lokale energiecoöperaties, blijkt uit de Lokale Energie Monitor die de Stichting 'Hier opgewekt' vandaag publiceert. Dat soort coöperaties investeert samen in de aanleg van bijvoorbeeld zonneparken, warmtenetten of windmolens. 

Het grootste deel van de coöperaties, zo'n 80 procent, is bezig met zonne-energieprojecten. Er kwamen bijna 200 nieuwe projecten bij in het afgelopen jaar. Door zonnepanelen op daken en zonneparken op het land wordt nu genoeg stroom opgewekt voor 35.000 huishoudens. Er staan nog tien drijvende zonneparken op de planning. 

Een kwart van de coöperaties investeert in windmolens. Dat is goed voor 200.000 huishoudens. Er wordt voor de komende drie jaar een toename van 70 procent verwacht van de opgewekte windenergie, verdeeld over 33 windparken. Ongeveer 6 procent van de energie die door wind op land wordt geproduceerd komt van burgercoöperaties. 

11 procent

Als we het vermogen van de windparken met gedeeld eigendom (deels coöperatie, deels commerciële ontwikkelaar) meerekenen, dan gaat het om 11 procent van het totale Nederlandse windvermogen op land.

In Gelderland wordt bijna 28 procent van alle windenergie opgewekt door coöperaties, in Zeeland 17 procent en in Zuid-Holland 10 procent. 

Eigen aardgasalternatieven

Wat nog niet zo groot is, maar wel snel groeit, is het aantal initiatieven waarbij gezocht wordt naar alternatieven voor aardgas. Er zijn nu 37 burgerinitiatieven waarbij onderzoek wordt gedaan naar warmte uit oppervlakte-, riool- en afvalwater, restwarmte van lokale bedrijven en het maken van warmte of groen gas uit gft-afval.

In Terheijden wordt op dit moment een warmtenet aangelegd dat eigendom is van een burgercoöperatie. De ambitie van het Traais Energie Collectief is om vanaf 2025 een eigen warmtebedrijf te hebben in Terheijden dat aan alle huishoudens warmte kan leveren. Daarbij willen ze water uit de rivier de Mark halen. 

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 de helft van de energieproductie op land in handen moet zijn van burgers en lokale initiatieven. Daarnaast moet 20 procent van de wijken van het aardgas af zijn tegen die tijd. 

In Terheijden wordt een warmtenet aangelegd. In Terheijden wordt een warmtenet aangelegd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van