Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Elektrische motorfiets

Deze offroad 'e-bike' gaat 75 km/u

02 december 2019 17:52 Aangepast: 02 december 2019 17:54

De Oekraïense fabrikant Delfast brengt een offroad elektrische motorfiets op de markt met topsnelheid van 75 kilometer per uur en een actieradius van 180 kilometer.

De Delfast Offroad E-bike is geen elektrische fiets volgens de Nederlandse wetgeving, maar een elektrische motorfiets. De term e-bike is voor de Nederlandse markt verwarrend, want een elektrische fiets mag maar tot 25 km per uur ondersteund worden, mits er met de voeten op de trappers gefietst kan worden. Bovendien is het maximale vermogen van de elektrische motor in de elektrische fiets 250 Watt, terwijl de motor van de Delfast e-bike maar liefst 20 keer zoveel vermogen kan leveren, namelijk 5000 Watt.

De Delfast Offroad E-bike heeft geen fietstrappers maar voetsteuntjes, en met een topsnelheid van 75 kilometer per uur valt hij zelfs niet onder de speed pedelecs, die maximaal 45 km per uur mogen en als brommer in wetgeving zijn opgenomen.

Hoewel je een Delfast Offroad E-bike in Nederland thuis kan laten bezorgen, kan je deze kruising tussen een elektrische mountainbike en motorcrosser in Nederland alleen op een gesloten circuit of privéterrein rijden. Hij heeft namelijk ook geen RDW-goedkeuring waarmee je met een motorfietskenteken en -verzekering de weg op zou mogen.

Deze krachtige volledig afgeveerde fatbike is vooral gericht op markten zoals Amerika of Spanje waar veel openbaar terrein beschikbaar is. De Offroad kan een maximumgewicht aan van 150 kilogram en heeft een geclaimde actieradius van 180 kilometer. 

Dat is fors, maar Delfast heeft eerder bewezen dat zulke claims waar te maken. In 2017 zette Delfast het Guiness-wereldrecord voor de grootst afgelegde afstand op een elektrische fiets op één acculading: 367,037 km. Let wel, ook hier geldt dat het om een elektrische 'motor' ging zonder trapondersteuning. Dat maakt het record zelfs nog indrukwekkender want de rijder hielp niet met fietsen.

Mocht je ondanks alle beperkingen in Nederland toch een Delfast Offroad E-bike overwegen, informeer dan goed wat alle bijkomende kosten zijn. De fiets kost namelijk al een forse duit zonder accessoires, namelijk 6499 euro in de pre-order en 6999 euro als normale prijs. Daar komen nog invoerrechten, mogelijk BPM en BTW bij.

Getest: elektrische brommer Brekr

Meer reviews van e-bikes? Abonneer je op ons YouTube-kanaal

Volg al onze updates over elektrische fietsen.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Review: deze stoere e-bike rijdt lekker en is 'made in Holland'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore