Videoplatform

'TikTok heeft in Nederland ruim 1 miljoen gebruikers'

28 november 2019 10:20
Beeld © Getty

De social video-app TikTok heeft in Nederland inmiddels meer dan 1 miljoen gebruikers. Vooral onder jongeren is TikTok populair.

In de leeftijdsgroep 6 tot en met 18 jaar gebruiken 830.000 Nederlanders de app TikTok. Dat concludeert marktonderzoeker Multiscope op basis van onderzoek onder 1911 Nederlanders. Onder 12-jarigen is het gebruik van TikTok het hoogst: 64 procent van de 12-jarige Nederlanders gebruikt de app.

Boven die leeftijd daalt gebruik snel: van de 18-jarige Nederlanders gebruikt momenteel maar 9 procent TikTok. Onder 10- tot 12-jarigen wordt TikTok gemiddeld 40 minuten per dag gebruikt, onder volwassenen ligt dat gebruik met 13 minuten een stuk lager.

Volgens Multiscope is TikTok momenteel nog weinig bekend bij het grote publiek. Onder de volwassen bevolking heeft 26 procent wel eens van de app gehoord. Slechts 2 procent noemt TikTok spontaan als gevraagd wordt naar social media.

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook

Podcast: Het geheim van TikTok en de comeback van Razr

'Geen bedreiging'

Ondervraagden denken dat TikTok geen bedreiging vormt voor andere sociale media. Toch geldt TikTok als één van de meest gedownloade apps van dit jaar, zowel op Android als iOS hoeft de app enkel WhatsApp voor zich te dulden.

Facebook-ceo Mark Zuckerberg ziet daarom zelf wel een bedreiging in TikTok. Na een mislukte overnamepoging van TikTok-voorloper Musical.ly probeert Facebook zelf soortgelijke apps te lanceren, met bijvoorbeeld TikTok-kloon Reels in Instagram. Eerder kopieerde Instagram al de populaire Stories-functie van Snapchat. Ook dat bedrijf wist Zuckerberg niet over te nemen.

Multiscope sprak voor zijn onderzoek 1562 Nederlanders van 19 jaar en ouder. Daarnaast zijn 349 ouders met kinderen in de leeftijd van 6 t/m 18 jaar ondervraagd over het socialmediagedrag van hun kinderen.

Abonneer op het Bright YouTube-kanaal voor meer tech-video's

Volg Bright ook op TikTok

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van