Medische technologie

Nieuwe techniek Philips spoort longkanker in vroeg stadium op

27 november 2019 17:17 Aangepast: 27 november 2019 17:33
Beeld © ANP

Philips heeft een manier ontdekt om longkanker in vroegtijdig stadium op te sporen. Door gebruik te maken van technologie op het gebied van beeldvorming verwacht het bedrijf dat artsen kleinere tumoren in de longen in een relatief vroeg stadium kunnen ontdekken.

Philips presenteert zijn ontdekking volgende week officieel op een congres voor radiologen in de Verenigde Staten. Naast het stellen van een diagnose kan bij de Philips-aanpak meteen behandeling plaatsvinden. Het bedrijf levert al beeldvormende apparatuur voor medische doeleinden.

Nieuw is nu dat het Nederlandse concern niet alleen de bloedvaten kan tonen, maar ook de hele luchtwegenboom met zijn vele vertakkingen, zo citeert het FD Bert van Meurs, die bij Philips leiding geeft over de divisie voor Beeldgeleide Therapie.

Voorsprong op concurrenten

Philips doet momenteel in twintig ziekenhuizen ervaring op met de nieuwe apparatuur, waaronder het Radboud UMC in Nijmegen. Het bedrijf denkt bij zijn aanpak van longkanker een voorsprong te hebben op concurrenten als Siemens en General Electric. "Wij zijn gewoon eerder op het idee gekomen", aldus Van Meurs. Philips heeft ook speciale software ontwikkeld om de katheters door de luchtwegen te kunnen leiden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nieuw systeem met AI voorspelt borstkanker veel preciezer

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Stom toeval: dokter test scan, ontdekt kanker bij zichzelf

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore