Ga naar de inhoud
'Zinloos'

Kampioen bordspel Go stopt: software is onverslaanbaar

De Zuid-Koreaanse ex-wereldkampioen in het bordspel Go stopt met het professioneel spelen van het spel. Software met kunstmatige intelligentie is volgens hem onverslaanbaar geworden.

Lee Sedol werd in 2016 verslagen door AlphaGo, de software met kunstmatige intelligentie van Google. Het was voor het eerst dat de zelflerende software van Google de beste speler ter wereld versloeg in het complexe Aziatische bordspel. De software was toen getraind met 30 miljoen zetten van professionele spelers. Inmiddels is AlphaGo alleen maar beter geworden.

"Met de komst van kunstmatige intelligentie in Go, realiseerde ik me dat ik niet tot de top behoor, zelfs als ik met grote moeite op de eerste plaats kom", zegt Lee tegen het Koreaanse persbureau Yonhap. "Zelfs als ik de nummer één word, is er een entiteit die niet verslagen kan worden."

Schaak al langer 'verslagen'

Computers zijn al sinds 1996 beter in schaak dan mensen; IBM-computer DeepBlue versloeg toen wereldkampioen schaak Gary Kasparov. Go kent echter veel meer mogelijke combinaties dan schaak. Computerdominantie in het spel was daarom lange tijd een streven in de wereld van kunstmatige intelligentie.

Lee Sedol speelt om zijn pensioen in te luiden in december opnieuw tegen een computer. Zijn nieuwste tegenstander is HanDol, van het Zuid-Koreaanse bedrijf NHN. HanDol heeft de top vijf beste Go-spelers van Zuid-Korea al verslagen.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Google-software
Lees ook
Google-software kan ruiken met kunstmatige intelligentie
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl