Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Giant leap

De maanlanding was (deep)fakenews

02 december 2019 15:07 Aangepast: 02 december 2019 15:09

Een speech van de Amerikaanse president Nixon uit 1969 waarin de maanlanding is mislukt is opgedoken. De video ging viral in de VS, maar is onderdeel van een documentaire op het Amsterdamse docu-festival IDFA.

Trending nieuws in Amerika: er is een toespraak van president Nixon uit 1969 opgedoken waarin hij zich uitspreekt over het mislukken van de maanlanding. Op Reddit en bij CBS laait het ongeloof hoog op. Aangezien er maar een keer voet op de maan is gezet, zou het mislukken van de missie in 1969 betekenen dat de maan ook 50 jaar later niet bereikt is. 

Hebben de complotdenkers voor wie de stand van de vlag op de maanfoto en de niet passende afdruk van de laars op z’n minst twijfel zaait of er ooit een mens op de maan is geweest, toch gelijk? Of is het een na 50 jaar opgedoken noodspeech van president Nixon die alvast was opgenomen voor het geval Apollo 11 crashte? Nee, de ophef in Amerika gaat over een documentaire 'In Event of Moon Disaster' die te zien is als onderdeel van docu-festival IDFA in Amsterdam. 

In de IDFA DocLab-tentoonstelling in de Amsterdamse Tolhuistuin is een woonkamer uit de jaren 70 nagebouwd waar op tv deze speech van Nixon te zien is, gemaakt door Francesca Panetta (ex-Guardian, nu MIT) en Halsey Burgund. Die speech gebruikt deepfake-technieken en laat de kijker stilstaan bij de manier waarop dit soort nieuwe technologieën de waarheid kunnen verdraaien en vertroebelen.

IDFA DocLab met nog veel meer interessante technologie en docs is nog tot 1 december te zien. 

Kijk ook: Bright maakt eigen deepfake-video

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore