Slimme assistent

Amazon-assistent Alexa kan nu met emoties antwoorden

27 november 2019 11:44 Aangepast: 27 november 2019 12:34

Amazons slimme assistent Alexa kan binnenkort enthousiast of teleurgesteld klinken. Daardoor moet Alexa natuurlijker overkomen.

Hoewel slimme assistenten, zoals Siri van Apple, Google Assistent en Amazons Alexa, goed te verstaan zijn, missen ze de nuances van emoties die mensen in hun stem laten doorklinken. Amazon maakt het nu echter mogelijk om Alexa's stem enkele emotionele intonaties mee te geven, zodat de assistent een stuk natuurlijker klinkt.

Ontwikkelaars van Alexa-toepassingen kunnen kiezen uit zes Alexa Emotions, van zeer enthousiaste tot erg teleurgestelde stemmen. Volgens Amazon zou een opgewonden stem bijvoorbeeld goed passen bij een antwoord op een goed beantwoorde quizvraag, terwijl een teleurgestelde stem past bij een antwoord dat een favoriete sportclub een wedstrijd heeft verloren. 

Nieuwslezers en dj's

Ook voegt Amazon spreekstijlen van menselijke nieuwslezers en radio-dj's toe. Deze Speaking Styles gebruiken een andere intonatie, leggen elders de nadruk op woorden en hebben een andere timing van pauzes in de zin dan de standaard Alexa-stem. De News- en Music-stijlen zijn verschillend voor de Verenigde Staten en Australië.

Nog geen Nederlands

Amazon Alexa verstaat in tegenstelling tot Siri van Apple en Google Assistent nog steeds geen Nederlands. Het is nog niet bekend of en wanneer Amazon ondersteuning voor Nederlands zal toevoegen.

Google gaf Google Assistent onlangs nog een nieuwe Nederlandse mannenstem.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van