Ga naar de inhoud
Elektrische auto's

Nederlanders komen met kleine stadsauto op zonne-energie

Beeld © Squad

Twee oud-medewerkers van de Nederlandse automaker Lightyear komen met een kleine zonneauto voor in de stad. De Squad is een tweepersoons autootje met zonnepanelen op het dak.

De Squad kan maximaal 45 kilometer per uur, maar als er voldoende vraag naar is komt er ook een versie die 80 kilometer per uur kan rijden. Er is ruimte voor bagage, voor de passagiers zijn er gordels en het dak van de Squad is een volledige rolkooi.

Het dak is voorzien van een zonnepaneel. Squad kan daardoor afhankelijk van de gereden afstand volledig emissieloos rijden. Het dak kan volgens Squad een bereik tot 9000 kilometer per jaar verzorgen op zonne-energie, afhankelijk van het weer. Dat komt volgens de makers neer op emissieloos rijden van zo'n 30 kilometer of ongeveer 1 uur per dag.

Minder dan 100 euro per maand

De Squad wordt in de loop van 2021 geleverd, maar is vanaf dinsdag vooruit te bestellen. Het voertuig kost 5750 euro exclusief btw, een kleine 7000 euro inclusief btw.

De Squad is uiteindelijk ook te leasen, voor een prijs van onder de 100 euro per maand.

Ex-medewerkers Lightyear

Het ontwerp van Squad is gemaakt door Chris Klok, bij de Nederlandse automaker Lightyear verantwoordelijk voor de technische afdeling. Squad werd daarnaast opgericht door ceo Robert Hoevers, een vroege medewerker van Lightyear.

De eerste zonneauto van Lightyear, de Lightyear One, komt overigens ook in 2021 op de markt. 

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl