Datalek

Google ontslaat vier medewerkers die beleid bekritiseerden

26 november 2019 10:09 Aangepast: 26 november 2019 10:08
Beeld © ANP

Google heeft vier medewerkers ontslagen die recent veel kritiek op het beleid van het bedrijf hadden. De medewerkers zijn volgens Google de laan uitgestuurd wegens het lekken van data van hun collega's.

Google stuurde al zijn medewerkers maandag een bericht onder de kop 'Onze data beschermen'. Bloomberg kon dat bericht inzien, Google bevestigt het ontslag van de vier werknemers. De medewerkers zouden meermaals data van collega's buiten Google hebben gedeeld, en daar al vaker op zijn aangesproken.

Eén van de werknemers had eerder felle kritiek op Google, dat software levert aan de Amerikaanse grenswacht. Die grenswacht ligt onder vuur wegens het opsluiten van gezinnen die probeerden de VS binnen te komen.

De andere drie ontslagen medewerkers hadden kritiek op de gecensureerde zoekmachine die Google in China wil introduceren. Dat staat volgens de medewerkers haaks op een open internet. Ook zijn zij niet tevreden met de vaak bekritiseerde langzame reactie van YouTube wat betreft de aanpak van haatvideo's.

'Bangmakerij'

Op Medium stelt een groep ontevreden Google-medewerker dat Google hun collega's de mond wil snoeren. Ook zou het ontslag een poging zijn om de organisaties van een vakbond binnen Google de kop in te drukken. Tech Workers Coalition, een grotere vakbond, denkt dat de ontslagen bedoeld zijn om andere kritische Google-medewerkers "bang te maken".

Google kwam eerder dit jaar al met nieuwe communicatieregels. Daarin wordt politiek debat ontmoedigd, om onenigheid op de werkvloer te vermijden.

Meer tech-video's? Volg het Bright YouTube-kanaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van