Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Beursgang Alibaba succesvol, koers ruim zes procent omhoog

26 november 2019 07:46 Aangepast: 26 november 2019 14:15
Daniel Zhang, de topman van Alibaba bij de beursgang in Hongkong op 26 november 2019. Beeld © EPA

De beursgang van Alibaba in Hongkong is succesvol verlopen. Na het van start gaan van de handel steeg de koers van het aandeel met 6,9 procent. Met de Aziatische beursgang heeft de Chinese internetgigant 11,3 miljard dollar opgehaald, omgerekend ruim 10 miljard euro.

Daarmee is het de grootste beursgang van dit jaar tot nu toe, meldt persbureau Reuters. Het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco gaat ook naar de beurs. Wanneer exact is nog onbekend, de uiteindelijke prijs van een aandeel wordt op 5 december bekend gemaakt.

Alibaba had al een beursnotering in New York, sinds 2014. Met de miljarden die het bedrijf nu heeft opgehaald, wil het investeren in andere online diensten. Alibaba is gemeten naar beurswaarde het grootste bedrijf van Azië en nummer zeven wereldwijd.

Optioneel extraatje van 1,6 miljard

De opbrengst van de beursgang in Hongkong kan nog oplopen, als Alibaba besluit om de overtoewijzingsoptie uit te oefenen. Binnen dertig dagen mag Alibaba nog maximaal 15 procent meer aandelen dan oorspronkelijk gepland in de markt zetten. Als het bedrijf dat doet, dan levert dat nog 1,6 miljard dollar extra op. 

De geslaagde beursgang is welkom nieuws voor de financiële sector van Hongkong. Alibaba stelde de beursgang in augustus nog uit, vanwege de politieke onrust in de stad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hongkong stevent af op eerste recessie sinds kredietcrisis

Recessiespook

Anti-Chinese demonstranten protesteren al ruim een half jaar tegen China, dat meer invloed probeert te krijgen in de regio die een aparte status binnen het land heeft. Door die onrust heeft de economie van de stadstaat zwaar te lijden, en stevent deze af op de eerste recessie sinds de kredietcrisis.

De reden dat beleggers blij zijn met de beursnotering zou kunnen zijn dat ze door de mogelijkheid in Hongkong te kunnen handelen, minder last hebben van escalatie van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pro-Democraten boeken enorme zege bij verkiezingen Hongkong

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore