Ga naar de inhoud
Truth in a Post-Truth World

Emmy Award voor docu over online speurders Bellingcat

Beeld © ANP

Truth in a Post-Truth World, geregisseerd door Hans Pool, is in New York bekroond met een International Emmy Award in de categorie documentaires. De Nederlandse VPRO-productie liet hiermee de Braziliaanse docu A Primeira Pedra, Louis Theroux’s Altered States en Witness: India's Forbidden Love van Al Jazeera English achter zich.

Bellingcat - Truth in a Post-Truth World volgt een internationaal team van burgerjournalisten dat hun kennis van sociale media, reconstructietechnieken en audio-analyses inzet om diepgravend onderzoek te doen.

Bellingcat deed onder meer onderzoek naar de MH17-ramp, via Google Earth, dashcam-beelden en Facebookprofielen. Of naar de misstanden in Syrië, waarbij video’s nauwkeurig worden gecontroleerd op echtheid, om vervolgens te worden opgeslagen in een grote database voor mogelijk toekomstige rechtszaken.

De
Lees ook
De speurders van Bellingcat: 'Iedereen kan dit doen'

Regisseur Pool is naast zijn winnende documentaire ook bekend van de series Van Dis in Afrika met auteur Adriaan van Dis en de twee Rusland documentaire-reeksen met Jelle Brandt Corstius Van Moskou tot Madagan en Van Moskou tot Moermansk.

De documentaire is hier te bekijken.

Live
Kijk ook
Live interviews op Bright Day: Bellingcat en Miniot Wheel