Niet van Apple

'Nieuwe' Apple-fabriek speelt hoofdrol in campagnevideo Trump

21 november 2019 10:23 Aangepast: 21 november 2019 11:13
Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump bezocht een naar eigen zeggen nieuwe fabriek van Apple. De fabriek is echter niet van Apple, en draait al sinds 2013.

"Vandaag opende ik een grote Apple-fabriek in Texas die goedbetaalde banen terug naar Amerika brengt", twitterde Trump. De Amerikaanse president bezocht in werkelijkheid de fabriek van een onderaannemer van Apple, Flex Ltd (voorheen Flextronics).

Flex zet al sinds 2013 Mac Pro-computers in elkaar, met onderdelen vanuit de hele wereld. De fabriek is niet nieuw en is nooit dicht geweest. Apple was wel van plan om de productie van de Mac Pro naar China te verplaatsen. Daar werd van afgezien in ruil voor een ontheffing van de importheffingen op producten uit China.

Trump trots

"We zien het begin van een erg krachtige en belangrijke fabriek", zegt Trump in de video. "Iedereen die mijn campagne heeft gevolgd, ik had het altijd over Apple, dat ik Apple weer fabrieken in de VS wil zien bouwen. Dat gebeurt nu", aldus Trump.

Apple bouwt geen fabriek, wel een nieuwe campus in Austin, vlakbij de fabriek van Flex. Die campus biedt echter niet de toegankelijke fabrieksbanen die Trump zijn kiezers belooft.

'Geen zorgen over heffingen'

Trump stelt tegenover de pers dat Apple zich geen zorgen hoeft te maken over importheffingen. "Als je het hier bouwt, zijn er geen zorgen over heffingen", aldus Trump. Dat is niet waar: verschillende onderdelen van de Mac Pro komen uit China, en Apple betaalt daar heffingen over.

Apple betaalt dan weer geen heffingen over iPhones, iPads en MacBooks die in China in elkaar zijn gezet. Het bedrijf heeft een ontheffing voor apparaten die in China in elkaar zijn gezet, maar niet voor losse componenten. Daarmee heeft Trump de Amerikaanse fabricage van Apple-apparaten strikt genomen duurder en minder aantrekkelijk gemaakt door zijn heffingen.

Trump vertelt wel vaker dingen die deels of geheel niet waar zijn. The Washington Post controleert uitspraken van de president doorlopend, en kwam in oktober op een totaal van 13.435 onware of misleidende claims sinds Trump werd beëdigd.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore