Ga naar de inhoud
Tech

Google scherpt regels voor politieke advertenties aan

Beeld © ANP

Google steekt een stokje voor politieke adverteerders die kiezers heel gericht willen bestoken met advertenties, bijvoorbeeld op basis van hun politieke voorkeur. De regels worden aangescherpt. Adverteerders kunnen alleen nog maar doelgroepen kiezen op basis van leeftijd geslacht en locatie. 

Het Verenigd Koninkrijk krijgt de primeur: in aanloop naar de verkiezingen op 12 december, worden de regels voor politieke advertenties al ingeperkt. Voor het einde van het jaar gelden de strengere regels in de EU en op 6 januari gelden die wereldwijd, meldt Google.

Adverteerders kunnen nog wel advertenties kopen rond specifieke inhoud op internet, bijvoorbeeld om mensen te bereiken die een economisch bericht lezen of een ander willekeurig onderwerp. 

Nieuwe regels

De nieuwe regels zijn Googles reactie op 'recente zorgen en debatten' over politieke advertenties op de platformen van de techreuzen.

Daarmee doelt Google op discussies over hoever de invloed van sociale media op verkiezingen reikt. Daarnaast is er veel kritiek dat onder andere Google, Facebook en Twitter toestaan dat politici liegen in advertenties op die platforms. 

Dat laatste is niet toegestaan in advertenties via de diensten van Google, benadrukt het bedrijf. De nieuwe regels moeten het vertrouwen in politieke advertenties op diensten van Google vergroten, schrijft de techreus. 

Zo
Lees meer
Zo veel verdienen sociale media aan politieke advertenties

Andere aanpak

Om beïnvloeding van verkiezingen tegen te gaan, greep Twitter rigoureuzer in. Het sociale medium stopt vanaf morgen als eerste helemaal met het tonen van politieke advertenties. 

De keuze van de twee techbedrijven steekt af bij die van Facebook. Oprichter en ceo Mark Zuckerberg vindt dat Facebook juist een plek moet bieden aan politieke kandidaten en belangenclubs omdat zij weinig aandacht krijgen in traditionele media. 

Politieke advertenties op Facebook mogen zelfs onjuiste informatie bevatten en worden niet verwijderd.