Duizend graden

Doorbraak: deze 'zonne-oven' kan bedrijven groener maken

20 november 2019 14:08 Aangepast: 20 november 2019 15:04

De Amerikaanse startup Heliogen heeft voor het eerst een 'zonne-oven' gemaakt. Een doorbraak die veel industriële bedrijven groener moet maken.

Heliogen gebruikt kunstmatige intelligentie om een veld vol spiegels op zo’n manier te draaien, dat er een temperatuur van boven de duizend graden Celsius ontstaat. Het oppervlak van de zon is ongeveer vier keer heter dan dat.

Deze zonne-oven kan worden gebruikt om bijvoorbeeld cement, staal of glas te maken. Bij deze industriële processen worden nu vaak nog fossiele brandstoffen gebruikt. Volgens de International Energy Agency is 7 procent van de wereldwijde CO2-afstoot bijvoorbeeld afkomstig van cementproductie.

Goedkoop en geen CO2-uitstoot

Voor bedrijven zouden er alleen maar voordelen zijn, vertelt oprichter Bill Gross aan CNN: "Deze technologie is goedkoper dan de fossiele brandstoffen die je op het moment nodig hebt. Daarnaast is er geen sprake van CO2-uitstoot".

Spiegels worden al langer gebruikt om hitte met de zon te genereren, om bijvoorbeeld stroom op te wekken. Heliogen is de eerste die de hitte zo hoog wist te kregen om voor cement en staal te gebruiken.

Geld van Bill Gates

De startup heeft jarenlang in het grootste geheim geopereerd. Het bedrijf wordt gefinancierd door onder andere oud-Microsoft-baas Bill Gates, die zich al lange tijd inzet voor het milieu.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Overstap elektrisch rijden onder druk door schaarste grondstoffen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van