Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Voormalig topman Uber dumpt aandelen

19 november 2019 20:25 Aangepast: 03 februari 2020 17:14
Travis Kalanick Beeld © ANP

Voormalig topman en medeoprichter van technologiebedrijf Uber, Travis Kalanick, heeft nog eens miljoenen aandelen in het bedrijf achter de taxi-app verkocht. Vorige week zette hij ook al een aanzienlijk deel van zijn aandelen in de markt.

De verkopen komen op het moment dat er een einde is gekomen aan de zogeheten lock-upperiode. Hij mocht sinds de beursgang 180 dagen lang geen aandelen van de hand doen. Die periode liep onlangs af.

De verkoop van ongeveer een derde van zijn aandelen Uber deze maand leverde hem tot nu toe een bedrag van 882 miljoen dollar op. Dat geld steekt bij deels in andere bedrijven.

Kalanick stond van 2010 tot 2017 aan het hoofd van Uber. Hij legde zijn functie neer na kritiek op de bedrijfscultuur bij het bedrijf, waaronder beschuldigingen dat hij niets zou hebben gedaan met meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hij is nog wel in dienst bij het bedrijf.

Verliezen

Uber noteert dit jaar slechte cijfers. De omzet steeg in het laatste kwartaal wel van 2,9 miljard dollar naar 3,8 miljard, maar het bedrijf blijft ook gigantische verliezen lijden, deels vanwege de aandelen die het uitdeelt om personeel binnen boord te houden. Het bedrijf ging 1,2 miljard dollar (1 miljard euro) in de min.

Om personeel aan zich te binden, betaalt het bedrijf een deel van het salaris uit in aandelen. In het afgelopen kwartaal kostte dit Uber 401 miljoen dollar, meldt het bedrijf in de kwartaalcijfers.

Sinds de beursgang in mei daalde de waarde van een aandeel van 45 dollar tot 31 dollar deze maand. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Al deze mensen cashen bij de aanstaande beursgang van Uber

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore